ГоловнаПолітика

Порошенко поскаржився Меркель на несплату Росією газового боргу

РФ мала почати оплачувати транзит

Порошенко поскаржився Меркель на несплату Росією газового боргу
Фото: http://president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко в п'ятницю провів телефонні консультації з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, під час яких сторони обговорили ситуацію на Донбасі та виконання газових домовленостей.

Як повідомляє прес-служба Президента, Порошенко констатував значний відхід від реалізації Мінського протоколу, що призводить до подальшої ескалації конфлікту.

Президент України зазначив, що відправлення російською стороною чергового гуманітарного конвою без проходження українського прикордонного та митного контролю, а також без координації з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста порушує міжнародне право і шкодить мирному врегулюванню та гуманітарній ситуації на Донбасі. При цьому українську гуманітарну допомогу, виділену мешканцям Донбасу, неможливо доправити через дії бойовиків.

Щодо реалізації газових домовленостей, досягнутих у тристоронньому форматі ЄС-Росія-Україна, то Президент повідомив, що Україна оплатила перший транш боргу за газ і досі не отримала плати за транзит російського газу в країни ЄС за вересень і жовтень.

Петро Порошенко й Ангела Меркель обговорили подальшу координацію міжнародних зусиль для мирного врегулювання ситуації на Донбасі напередодні саміту "Великої Двадцятки", який відбудеться в Брисбені, Австралія  15-16 листопада.

Нагадаємо, угоди, досягнуті в Брюсселі 30 жовтня цього року, крім установлення ціни $378 за 1000 куб. м у четвертому кварталі, передбачають, що "Газпром" продовжить грошові платежі "Нафтогазу" за транзит газу, відмовившись від одностороннього взаємозаліку цих коштів за рахунок оплати постачань газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram