ГоловнаПолітика

Побиті горщики "Демальянсу"

Парламентські вибори стали переломним моментом для партії Майдану, як часто називають "Демократичний альянс". Особисті амбіції і внутрішні конфлікти стали причиною того, що троє її лідерів — поза "бортом" політсили. Хтось пішов сам, когось — виключили. Втім, на цьому партійні пристрасті не стихли.

За інформацією LB.ua, партію можуть залишити ще з десяток незадоволених активістів. Найбільше їх обурило останнє рішення політради партії про виключення зі своїх рядів Сергія Мокренюка за ніби-то "підривну діяльність" всередині партії.

LB.ua спробував з'ясувати причини конфлікту в "Демальянсі".

Фото: www.torange.ru

"Проблеми в партії виникли не через парламентські вибори, а одразу після Майдану, розповідає один з представників "Демальянсу", який побажав залишитися неназваним. Погана комунікація між керівництвом і партійними активістами призводила до непорозумінь і відсутності злагоджених дій. Втім, у травні кілька наших членів пройшли в Київраду і незадоволення трохи стихло. Якби і в парламент пройшло кілька "демальянсівців", всі би тріумфували і лише посміялися з тих, хто критикував голову партії (Василя Гацькаред.)".

Кілька співрозмовників LB.ua розповіли, що "Демальянс" поділився на тих, хто підтримує будь-які дії керівника, і тих, кому не подобається одноосібне лідерство Гацька. "Неможливо сліпо вірити одній людині. Ми ж з самого початку позиціонували себе як нелідерська партія, а тепер виходить по-іншому", каже співрозмовник LB.ua.

Андрусів

Віктор Андрусів
Фото: pravo-znaty.org.ua
Віктор Андрусів

На поверхню конфлікт всередині "Демальянсу" вилився майже три тижні до виборів. Поштовхом стали публічні заяви "демальянсівця" Андрія Богдановича. За його словами, на передвиборчому з'їзді партія шляхом голосування обрала трьох осіб, яких делегували у виборчий список "Громадянської позиції". "Друге місце списку посів голова партії Василь Гацько, тринадцяте екс-заступник голови партії Віктор Андрусів, а тридцять третє – теперішня заступниця голови партії Наталя Соколенко. Саме цих трьох осіб в такій послідовності делегували в список Гриценка на з'їзді партії", пояснив Богданович. Втім, незадовго після цього, за його словами, Гацько представив іншу послідовність кандидатів: на тринадцятому місці Андрусіва замінила Соколенко, а на тридцять третє Гацько пролобіював свого нового заступника Максима Черкасенка.

"З точки зору партійної процедури, делегування трьох членів від "Демальянсу" в список "Громадянської позиції" відбувалося правильно. Андрусів відмовився йти на вибори, відповідно, список "підтягнувся" на одну позицію вгору", вважає "демальянсівець" Іван Фурлет.

Віктор Андрусів підтвердив, що добровільно відмовився від цього "місця" на прохання Гацька. Втім, одразу ж покинув партійні ряди. Конфлікт Андрусів не коментує.

"На передвиборчому з'їзді Андрусів хотів балотуватися. Потім на нього почали тиснути, зібрали політраду. Команда Гацька, котра завжди і у всьому з ним погоджується, почала заявляти Андрусіву, що з ним ніхто не хоче працювати, і зрештою він відмовився від місця в списку, заявив Богданович. У такому випадку треба проводити повторний з'їзд і затверджувати новий виборчий список кандидатів".

До речі, дружина Андрусіва — Галина Янченко депутат Київради від "Демальянсу". Як і Василь Гацько.

Богданович

Фото: Макс Требухов

Після ситуації з Андрусівим Богданович подав заяву в суд, щоб отримати копію протоколу рішення з'їзду "Демальянсу" і згодом оскаржити його. "Заявник вказує, що згаданий протокол з додатками може підтвердити відсутність кворуму на з'їзді, порушення вимог щодо представництва на з'їзді делегатів територіальних партійних організацій та інші порушення закону", йдеться в ухвалі суду від 15 жовтня. Попри те, що суд зобов'язав надати ці документи, Богданович їх так і не отримав.

За його словами, партію можна притягнути до відповідальності за невиконання судового рішення. Втім, він не має наміру це робити.

"Я не буду продовжувати цю історію... Хотілося добитися якоїсь істини. Якби правда була на стороні "Демальянсу", то вони б одразу оприлюднили протокол з'їзду і питання би закрилось. Їхнє мовчання говорить протилежне. Я зрозумів, що не можу більше бути корисним партії, тому вийшов з неї", додав він.

Дії Богдановича в партії сприйняли неоднозначно. "Позицію Богдановича всередині партії підтримували немало людей, але як тільки він все "вилив" назовні, а потім ще й до суду подався, прихильників у нього поменшало", розповів згаданий вище співрозмовник LB.ua.

"Богдановича треба знати, щоб розуміти такі його дії, заявив LB.ua інший член партії. Він — дуже якісний троль. І процедурно дуже любив "виносити всім мозок". На передвиборчому з'їзді було 40 делегатів. Чомусь тільки одна людина виступає проти!"

Від керівництва партії також посипались звинувачення в сторону Богдановича, мовляв, він особисто домовлявся з різними політсилами про похід на парламентські вибори, а також мав намір вкрасти домен партії.

Фото 2012 року
Фото: www.facebook.com/andrey.bogdanovich
Фото 2012 року

"Оскільки стало відомо, що Богданович, будучи членом "Демальянсу", намагався потрапити до виборчих списків інших партій поза межами виборчого союзу "Демальянсу" та "Громадянської позиції", а також здійснив спробу незаконно заволодіти доменом партії, самовільно змінивши реєстраційні дані та паролі доступу, керівними органами "Демальянсу" готувався розгляд питання про його виключення. Питання було відкладено на найближче засідання Політичної ради після завершення виборів", йдеться в заяві на сайті "Демальянсу".

Сам Богданович заперечує ці факти. "Я дійсно займався адмініструванням домену партії. Проте на прохання представників секретаріату, я передав керування доменом. Жодних спроб викрадення домену не робив. Інформація про мої перемовинами з іншими політичними силами щодо участі у виборах до Верховної Ради України також не відповідає дійності. Насправді всі ці звинувачення є просто смішними. Начебто хотів вкрасти домен, але не вкрав. Начебто вів перемовини з іншими партіями, але на вибори не пішов. Логіка таких звинувачень відсутня", написав він на сайті партії під цієї ж заявою. А пізніше - змінив свою позицію і знову подався до суду. Зокрема, подав позов щодо захисту ділової репутації, честі та гідності. Він вимагає від партії 10 тис. грн. і спростування наклепу.

Мокренюк

В один день з Богдановичем свій так би мовити протест висловив і один із заступників Гацька — Сергій Мокренюк. Щоправда, він написав лише заяву про відкликання його зі складу членів правління партії. "Згідно зі статутом партії, я не можу скласти повноваження. Тому написав заяву, щоб на наступному з' їзді 20 грудня мене відкликали із членів правління, і щоб уже зараз обговорювали кандидатуру на моє місце. Однак, на нещодавній політраді мене виключили з членів партії. Рішення поки я не бачив, але, як мені повідомили, причини виключення ніби-то "підривна діяльність всередині партії". Що це означає, я не знаю", пояснив він.

Фото: www.facebook.com/da.kyiv

Мокренюк не хоче називати причини, через які написав заяву: "Зрозуміло, що ситуації з Андрусівим, Богдановичем і тепер зі мною — схожі. Це свідчить, що не все стабільно (в партії — LB.ua). Втім, деталізувати не буду, бо в “Демальянсі” залишилися дорогі для мене люди, мені важливо, що там відбуватиметься далі. Сподіваюсь, що надалі в партії оцінюватимуть кожного з огляду на його внесок і спираючись на демократичні процедури, які принаймні до певного часу там були", зазначив він.

Гацько

Голова "Демальянсу" Василь Гацько пояснює конфліктну ситуацію новим етапом в розвитку партії.

ожна на пальцях однієї руки перерахувати конфлікти, які у нас були за десять років існування "Демократичного альянсу". Втім, зараз треба розуміти, що ми увійшли в новий етап свого розвитку, коли ми ростемо, партія поповнюється новими людьми, перед нами постають нові виклики, а відповідно це призводить до появи різних поглядів на ті чи інші процеси всередині партії і ззовні. Життя не може тривати без конфліктів зовсім", зазначив він.

Стосовно Сергія Мокренюка Гацько заявив: "Зараз ми фактично перебуваємо на узбіччі української політики і сьогодні командою докладається максимум зусиль, щоб поставити партію на шлях розвитку. Для цього в середині партії повинна пройти певна локалізація окремих конфліктів і стабілізація ситуації. Відповідно не всі члени команди сьогодні перебувають в єдності щодо того, як це робити. Природно, що хтось змушений відійти".

Фото: www.dyvys.in

"Не йдеться про оцінку якогось конкретного вчинку, це комплексна оцінка політради, в результаті якої вирішили, що нам не по дорозі, додав він на уточнююче питання, за які дії виключили Мокренюка. Я не бачу якоїсь недемократичності, що когось за щось виключили з партії. Ви не знаєте про те, що ми також виключили з "Демальянсу" технічних кандидатів, які з'явилися на виборах, виключили тих, хто взяв від своїх опонентів гроші. Це демократично чи ні?! У нас виникла внутрішня дискусія, непорозуміння, які остаточно отримають свою відповідь. Ми йдемо вперед, вчимося, робимо висновки... Я не бачу в цьому якихось проблем".

Він визнає, що в партії існують проблеми, втім, на його думку, треба враховувати, що в "Демальянсі" люди з високими вимогами: "Щодо насиченості комунікації всередині партії впевнений, що ми — партія номер один в Україні. Наше внутрішнє опитування показало, що є скоріше інституційні проблеми. Треба розуміти, що "Демальянс" донедавна був організацією з кількох активістів. Зараз ми виросли. Це потребує нових інституційних підходів, інших процедур... Візьміть до уваги, що в "Демальянсі" — люди з максимально високими вимогами. Якщо б наш рівень комунікації "одягнути" на будь-яку іншу партію, думаю, звинувачень і нарікань там було би менше. В "Демальянсі" вимагають більшого. Зараз ми обговорюємо проблемні питання і прийматимемо відповідні рішення".

Гацько переконує, що в партії ніхто не тримається за посади і не виключає зміну керівництва під час наступного з'їзду 20 грудня.

"У нас все може бути... В "Демальянсі" немає людей, які тримаються за посади. Є люди, які роблять певні справи з урахуванням того, що суспільні інтереси важливіші за індивідуальні. І в нашому випадку ми знайдемо рішення, які приноситимуть найкращий результат. Які це будуть кадрові, зокрема, рішення говорити передчасно", підсумував він.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram