ГоловнаПолітика

Росія оголосила про присвоєння ядерних об'єктів в Криму

Окупанти взяли на себе відповідальність за ядерну безпеку на півострові

Росія оголосила про присвоєння ядерних об'єктів в Криму
Фото: sevastopol.su

Росія взяла на себе повну відповідальність за ядерні об'єкти на території Криму. Про це заявив заступник постпреда РФ при ООН Олександр Панкін, повідомляє ІТАР-ТАРС.

"Росія взяла на себе повну відповідальність за ядерні об'єкти в її нових суб'єктах. Крім того, Російська Федерація висловила готовність надати агентству, якщо воно проявить до того інтерес, можливість провести повноформатну перевірку на предмет вилучення з установок вихідного або спеціального матеріалу, що використовується на них, за винятком випадків, передбачених угодою між СРСР і МАГАТЕ від 21 лютого 1985 року", - сказав Панкін.

Росія також повідомила секретаріат агентства про статус ядерних об'єктів у Криму і Севастополі та "включила їх до списку мирних установок, на яких можливе застосування гарантій МАГАТЕ". У Росії вважають, що цього достатньо, щоб ситуація залишалося в міжнародному правовому полі.

"Спільним елементом Будапештського меморандуму і концепції негативних гарантій у класичному її розумінні є тільки зобов'язання не застосовувати і не загрожувати застосуванням ядерної зброї проти неядерних держав. І це зобов'язання перед Україною Росія жодним чином не порушує", - заявив Панкін.

Нагадаємо, Росія окупувала Крим в березні 2014 року, Рада Федерації 21 березня одностайно підтримала анексію півострова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram