ГоловнаПолітика

У двох округах можливий перерахунок голосів

Йдеться про округи, де перемогли Геллер і Дубінін

У двох округах можливий перерахунок голосів
Фото: EPA/UPG

Центрвиборчком має намір зобов'язати дві окружні виборчі комісії провести перерахунок голосів виборців на окремих дільницях.

Про це на брифінгу повідомив голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський.

"Двічі ЦВК встановив відмінності між тими даними, які окружкоми ввели в систему "Вибори", та копіями протоколів дільниць, які є в розпорядженні ЦВК", - сказав він.

Охендовський не сказав, про які саме округи йде мова, але зазначив, що за умови знайдених фальсифікацій члени відповідних комісій залучать до відповідальності.

"У разі, якщо буде встановлено, що окремі члени дільничних виборчих комісій підписали протокол, який не відповідає дійсності, їх залучать до кримінальної відповідальності. У разі, якщо буде встановлено, що окружні виборчі комісії протиправно встановили підсумки голосування в межах поки що цих двох округів, їх також залучать до відповідальності", - сказав він.

Судячи з усього, один із окружкомів, до якого виникли претензії, - № 30 (м.Дніпродзержинськ Дніпропетровської області).

"Є всі ознаки стверджувати, що було скоєно злочин в цьому окрузі під час встановлення підсумків голосування. Навіть побіжний аналіз тих відомостей, які внесено в систему "Вибори", невідповідність певних цифр загальної тенденції вказує на те, що вони стали об'єктом маніпуляцій з чиєїсь сторони", - заявила заступник голови ЦВК Жанна Усенко.

В цьому окрузі, за даними сайту ЦВК, за мажоритаркою переміг кандидат від БПП Олександр Дубінін, який випередив свого опонента, самовисуванця Олега Захорольського, на 61 голос.

Інший округ, до якого виникли претензії, - №50 у Донецькій області. У Центрвиборчком надійшла скарга одного з кандидатів про фальсифікації явки і результатів голосування виборців у цьому окрузі з прикріпленими копіями оригінальних протоколів дільниць, дані яких не збігаються з електронними даними голосування.

Агентство Українські Новини повідомляє, що дані електронної системи в цьому окрузі значно розходяться з даними оригінальних протоколів окружкому. Згідно з електронними даними, на окремих дільницях округу №50 за самовисуванця Євгена Геллера проголосували в два-три рази більше виборців, ніж приходили на дільниці за відомостями з оригінальних протоколів.

В окрузі №50 після обробки 100% електронних протоколів перемагає Геллер (39,54%), друге місце посідає самовисуванець Леонід Байсаров з 32,87%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram