ГоловнаПолітика
Спецтема
Выборы в Верховную Раду - 2014

З комбата в депутати: як Білецький захистив перемогу

217 виборчий округ у Оболонському районі Києва - одна з найгарячіших точок виборів. Головними конкурентами тут були депутат Київради Вадим Столар та комполку “Азов” Андрій Білецький.

Столар у своїй кампанії імітував кольори Блоку Порошенка, хоча й був самовисуванцем. Білецький (також формально самовисуванець) користувався підтримкою “Народного фронту”.

Андрій Білецький
Фото: Макс Левин
Андрій Білецький

“Проблеми – на 217-й ОВК. Затримали з десяток “тітушок”, - написав 26 жовтня о 10-й годині спостерігач "Опори" Тарас Чмут у своєму Facebook. Згодом виявилося, що “тітушками” він назвав представників “Громадської варти Оболоні” - організації, наближеної до Вадима Столара. І що міліція нікого не затримувала - лише перевірила документи. “Правопорушень не зафіксовано”, - йшлося у заяві МВС.

Схожі панічні заяви постійно з'являлися у медіа під час передвиборчої кампанії на 217-му окрузі. Одні звинувачували у порушеннях людей Столара, інші — Білецького. Далеко не всі такі заяви потім підтверджувалися.

Щоб з'ясувати точну кількість порушень виборчого законодавства на 217-му окрузі, ми відправили запит до МВС (у прес-службі міліції відмовилися відповідати на це запитання телефоном). Поки ж розповімо про те, що бачили власними очима. Спочатку невеличкий лікбез про кандидатів.

Хто такі Столар та Білецький

32-річний киянин Вадим Столар — депутат міськради, бізнесмен, був у 2010-2012 роках депутатом Ради від Регіонів і за цей час не зареєстрував жодного законопроекту. До цього у 2006 році обирався у міськраду від “Нашої України”. Російський банкір Володимир Антонов, який зараз живе у Британії, звинувачував у березні 2014 року Столара у захопленні частини “Конверсбанку” (бренд CityCommerceBank). Проте, самого Антонова теж звинувачують у виводі активів литовського Snoras Bank, тому ставитися до його слів треба обережно.

Столар також має відношення до скандальної забудови біля метро Театральна, проти якої активно виступав рух “Збережемо старий Київ”.

Під час виборчої кампанії Столар використовував символіку, схожу на символіку Блока Петра Порошенка. Він також допомагав мерії Києва, яку очолює №1 списку БПП Віталій Кличко, зносити незаконні торговельні точки та паркани у Оболонському районі.

Громадські спостерігачі від “Опори” звинувачували Столара у підкупі виборців. 8 жовтня той був присутній під час передачі дитячому садочку №635 “Журавлик” побутової техніки.

Фото: Картка Столара на сайті Ради

35-річний харків'янин Андрій Білецький — підполковник міліції, командир добровольчого батальйону (з 17 вересня полку) міліції “Азов”. Цей батальйон звільняв Маріуполь Донецької області від збройних сепаратистів. Білецький також очолює громадську організацію “Патріот України”. Деякі дослідники радикальних рухів (наприклад, Андреас Умланд, Антон Шеховцов, В'ячеслав Ліхачов та ін.) вважають цю організацію неонацистською. Ще у 2009 році Білецький писав, що ідеологія організації - “український расовий соціал-націоналізм”. Але у жовтні 2014 року у інтерв'ю виданню "Новое время" (№23) Білецький вже каже, що “Патріот” - це минуле, а зараз на часі війна.

Власне, під час передвиборчої кампанії Андрій Білецький грав на патріотизмі, а не на ксенофобії. Уся програма Білецького на сайті ЦВК складається з трьох речень: “Сильна нація! Чесна влада! Могутня держава!” (у Столара програма більша, але наповнена обіцянками без конкретних механізмів реалізації).

У грудні 2011 року Білецького відправили до харківського СІЗО - звинувачували у розбої, але до вироку суду не дійшло — після Євромайдану у лютому 2014 року його амністували як одного з політичних в'язнів.

Партія “Народний фронт” запросила Андрія Білецького у свою військову раду, але так і не внесла у партійні списки. Можливо, цьому сприяла публічна заява правозахисників про неприпустимість включення Білецького до виборчого списку партії.

Проте НФ відверто підтримував Білецького: радники міністра МВС Антон Геращенко та Зорян Шкіряк часто приїздили на окружну дільницю. Сам Шкіряк балотувався у депутати по 217-му округу від НФ, а 2 жовтня зняв свою кандидатуру на користь Білецького. Геращенко також був кандидатом від НФ (№21 у списку).

24-25 жовтня. Технічна заміна

24 жовтня головою окружної виборчої комісії по квоті Соцпартії замість Ярослава Білого став Віктор Гольдський. У 2014 році на місцевих виборах Гольдский був членом тервиборчкому у Оболонському районі Києва, але від Партії регіонів, повідомляє “Опора”. Була замінена також заступник голови комісії.

На наступний день 25 жовтня увечері близько 17:30 окружна комісія 217 прийняла рішення про заміну технічних працівників Євгена Красовського, Дмитра Німенка та Володимира Калайди на нових спеціалістів. Згодом виявилося, що про це рішення знали не всі члени комісії, оскільки питання не було у порядку денному засідання та у проекті протоколу рішення комісії. З'ясувалося це лише у день виборів, коли члени комісії побачили нових технічних працівників.

Три члени комісії з 12-ти присутніх на засіданні (загалом їх 18) заявили, що відкликають свої голоси під рішенням про заміну технічних працівників. Таким чином рішення не набрало необхідного кворуму у 10 голосів. Вийшла колізія: рішення ніби й прийнято, а ніби й не прийнято.

Це рішення важливе, оскільки саме технічні працівники вносять дані з результатами виборів по округу у систему “Вибори”. По цих даних встановлюються попередні результати виборів. Остаточний підрахунок ведеться по паперових протоколах з “мокрою печаткою”. Але введення “правильних” даних у електронну систему — один з необхідних кроків для фальшування результатів виборів.

“Це фактично “руки виборів”. Вони мають всі паролі для доступу до системи “Вибори”. Голова може лише підтвердити введені дані, але не має доступу до зміни їх”, - пояснив Олександр Кухар, член ОВК 217 від “Свободи”, який відкликав свій підпис під рішенням комісії.

Голова комісії Віктор Гольдскій пояснював, що технічний склад комісії було змінено на вимогу одного з кандидатів — самовисуванця Сергія Турчінова. Ніби той звинувачував ІТ-працівників ОВК №217 у розподіленні керівних посад у дільничних виборчих комісіях округу у ручному режимі, а не за допомогою автоматичної системи.

“По-перше цю заяву нам ніхто не показував вчора. А по-друге, розподіл проводився ще місяць тому. Чому раніше не було ніяких скарг, а лише в переддень виборів?!” - обурювався Кухар.

День 26 жовтня. Мережевий хробак

Побачивши в серверній двох невідомих осіб о 8 ранку у день виборів 26 жовтня, спостерігачі викликали міліцію. Правоохоронці знайшли у серверній двох осіб, яких “запросили” (так у релізі МВС) до Оболонського райуправління.

"О 8 ранку ми прибули до комісії, щоб ознайомитися з протоколом вчорашнього засідання, - почав пояснювати ситуацію Анатолій Деменко – довірена особа кандидата Миколи Бойчука з Радикальної партії. - Голова ОВК 217 округу Віктор Гольдський відмовився його надати, мотивуючи це тим, що протокол – у секретаря, котра перебуває ще вдома. Хоча, згідно законодавства, протокол ОВК повинен був вже вранці висіти на дошці оголошень. В той же час ми побачили в серверній двох сторонніх осіб. Нам також стало відомо, що постійних працівників серверної голова усунув від виконання обов’язків, хоча вони працювали на ОВК з 8 жовтня, пройшли інструктаж в ЦВК і перевірку СБУ, отримали коди і працювали на законних підставах".

“Розрулювати” ситуацію на ОВК №217, де не працювала серверна, близько 14 години прийшов радник міністра МВС Зорян Шкіряк. Згодом до ОВК зайшла ціла команда Білецького: ще один радник Авакова Антон Геращенко, друг президента і керівник штабу командира “Азову” Роман Зварич, а також сам Андрій Білецький в супроводі двох хлопців. Дещо поспілкувавшись між собою, вони направились до голови ОВК. До речі, в той же час в приміщенні з'явився і Столар. Хоча лише позаглядав через плечі високих хлопців з "Азову" в кабінет голови і, не обмовившись й словом, вийшов.

О 14:31 комісія провела нове засідання, на якому серед інших був присутній радник міністра МВС та кандидат від партії “Народний фронт” Антон Геращенко. Він запропонував скасувати рішення комісії про заміну технічних працівників. Голова комісії Віктор Гольдский, навпаки, запропонував затвердити нові кандидатури технічних працівників: Олексія Вороніна та Віктора Подоса. Але виявилося, що кандидати від Гольдского не мали відповідного досвіду роботи та не проходили інструктаж у СБУ. З другої спроби комісія одноголосно проголосувала за старих технічних спеціалістів.

Спробу Гольдского поміняти технічних спеціалістів було нівельовано. Але під час засідання комісії виявилося, що пломби з USB-виходів були зірвані. Тобто хтось користувався серверною без відповідних дозволів.

"Нове законодавство передбачає від 7 до 10 років позбавлення волі (за фальшування виборів)", - погрожував радник міністра МВС Геращенко та постійно нагадував, що балотується від НФ.

"Попередньо можна говорити про те, що в 217 ОВК можуть мати місце ознаки злочину, пов’язані з порушенням виборчого законодавства. В тому числі мова може йти про змову осіб, пов’язана зі спотворенням результатів голосування через електронні носії", – казав інший радник МВС Шкіряк.

Серверна запрацювала лише близько 22 години, після того, як системний адміністратор привіз від ЦВК нові коди доступу, а працівник Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України перевірив та опломбовував комп’ютери.

Згодом на сайті відомства з’явилось наступне повідомлення:

"Спеціалісти Держспецзв’язку та компанії-розробника ЄІАС "Вибори" проаналізували журнальні файли обладнання захисту ВК № 217. Як стало відомо з них, близько 8 години 59 хвилин 26 жовтня під обліковим записом голови ОВК невідомою особою здійснено вдалу спробу авторизації на комп’ютері адміністратора. О 9 годині 04 хвилин до цього комп’ютера було підключено змінний носій інформації (флеш-карту) на якому штатним засобом антивірусного захисту було виявлено та ліквідовано шкідливе програмне забезпечення. Файл мав назву OVK2014_217.exe і виявився одним з видів мережевого хробака. В профілактичних цілях ЦВК було ініційовано процес зміни автентифікаційних даних для всіх користувачів ОВК №217 - адміністратора, голови ОВК та двох операторів".

Ніч 26 жовтня. Віртуальний арешт

Окружна виборча комісія №217 розташована у двоповерховій будівлі за адресою вул. Героїв Дніпра, 32-г у Оболонському районі Києва. Біля входу — білі “Богдани” з міліцією, журналісти, спостерігачі. Зимно, тому люди постійно ходять грітися — хто до приміщення комісії, хто по машинах.

Ближче до 21-ї до комісії приїхав великий помаранчевий автобус з бійцями міліцейського спецпідрозділу “Миротворець” з автоматичною зброєю. Автобус невдало паркується, задні колеса залишаються у піску, і бійці починають витягувати важку машину на асфальт.

Комісія у цей час ніяк не розпочне засідання. Чекають на системного адміністратора з новими паролями до серверів з ЦВК. Протоколи з дільничних комісій також ще не везуть — рахують. Члени комісії відверто нудьгують: палять на вулиці, п'ють чай та каву.

Весь час з'являються повідомлення про “тітушок”, які ніби йдуть захоплювати комісію, але нікого не має. Нічого, щоб нагадувало бійки на 223 окрузі у 2013 або 2012 роках, коли “спортивні журналісти” били вікна та використовували сльозогінний газ.

Раптом у інтернеті з'являється повідомлення Арсена Авакова, що голову ОВК 217 затримує міліція. Ми здивовано питаємо в міліціонерів, де ж його затримують. Міліція сама нічого не знає. Кажуть, питайте в Авакова. У заяві також йдеться про “150 тітушок”, яким ніби протистоїть радник міністра Зорян Шкіряк, але ніяких “тітушок” на ОВК немає.

А ось Шкіряк справді приїжджає. Бачить фотографа LB.ua, впізнає, тисне руку і питає: “Ще голову комісії не затримали? Зараз будемо затримувати”. У супроводі якихось людей він проходить до кабінету голови комісії, журналістів у коридорі все більше й більше.

“СБУ “працює” з головою комісії”, - пояснює Шкіряк і йде на вихід. Каже, треба поговорити з міністром. Голосно, щоб чули журналісти, розповідає у телефон, що є підстави для затримання голови ОВК.

Але час йде, а нікого СБУ не затримує. Люди, які приїхали зі Шкіряком, виходять з кабінету голови та мовчки, нічого не коментуючи, йдуть на вулицю. Журналісти вирішують “штурмувати” кабінет голови ОВК самостійно.

Віктор Гольдский, який весь час відмовлявся від пояснень, змушений відповідати на запитання. Дуже обережно, розмірковуючи над кожним словом, він каже, що ніхто не висував проти нього ніяких звинувачень, що рішення про зміну технічних працівників комісія приймала колегіально, що це рішення вже скасовано, а комісія готова до роботи.

За 10 хвилин у приміщення знов приходить Зорян Шкіряк: “СБУ не знайшла причин для затримання голови комісії, але він буде оштрафований”. Але голова ОВК нічого про штрафи не знає.

Людина, яка знає ситуацію у штабі Столара, каже мені, що той вже відправив усіх працівників по домах: “Паралельний підрахунок показав, що Столар програє. Він нічого “мутити” не буде. А у штабі Білецького ще нічого про це не знають, тому влаштовують цирк з журналістами, арештами, “тітушками” — тиснуть на комісію”.

27 жовтня. Визнання переможця

Близько 01:40 Вадим Столар пише у Facebook, що визнає переможцем Андрія Білецького: “Як тільки дізнався про результат паралельного підрахунку — відразу привітав Андрія особисто”.

За даними ЦВК за результатами 98,73% опрацьованих протоколів, Білецький перемагає Столара з 33,77% голосів виборців проти 17,19% голосів виборців.

Андрій ЯніцькийАндрій Яніцький, журналіст, редактор
Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram