ГоловнаПолітика

Андрій Садовий: якщо нові політики не зрозуміють, що потрібні зміни, народ змете цей парламент

Лідер партії «Самопоміч», мер Львова Андрій Садовий результати екзіт-полів зустрічав у своєму київському штабі. Призове третє місце після БПП та "Народного фронту" його не дивували. "Здоровий глузд мені підказував, що так і буде. У нас же класна команда. А коли люди об'єднуються заради позитивної спільної мети, то їм і Бог помагає, - сказав він. Мер Львова заявив журналістам, що парламент треба скоротити втричі, а навесні провести вибори у місцеві органи влади. В короткому інтерв’ю LB.ua Садовий розповів про плани своєї політсили у Верховній Раді нового скликання.

Фото: www.facebook.com/samopomich.ua

Чи братиме участь "Самопоміч" у формуванні коаліції в новому парламенті?

Сьогодні взагалі некоректно говорити про будь-які об’єднання, бо вибори ще не закінчилися. Після оголошення кінцевих результатів, переможець виборчих перегонів отримає право об’єднувати інші політичні сили в парламенті. Вже зараз можна говорити, що комуністів там не буде, а тих, хто підтримав диктаторські закони, думаю, буде небагато, і вони не робитимуть політики. Всім іншим силам треба працювати разом.

Тобто «Самопоміч» готова об’єднатися з Блоком Порошенка

Нам ще ніхто нічого не пропонував.

Припустимо, результати виборів будуть дуже схожі до даних екзит-полів.

Повторюся, ми виступаємо за те, щоб всі політичні сили працювали разом. Коли на сході країни продовжується війна, а частина території – в окупації, критично важливо об’єднуватися.

Однак, в нас є певні принципи роботи в парламенті. Зокрема, міністерські посади повинні займати найкращі фахівці галузі, а не переважати квотний розподіл портфелів, який довів нашу країну до біди. Невідповідальність посадовців дуже дорого коштувала Україні, бо посаді міністра дехто й на половину не відповідає.

Якщо принципи «Самопомочі» не співпадатимуть з роботою коаліції, ваша політсила готова працювати в парламенті самостійно?

До складу «Самопомочі» входять вільні і самодостатні люди. Ми об’єдналися для того, щоб збудувати країну, в якій хочеться жити.

Фото: Униан

Біда нинішньої ситуації полягає в тому, що новий парламент не відповідатиме очікуванням людей. Народ вимагав виборів за відкритими списками і пропорційною системою. Якби так відбулося, то «Самопоміч» мала би набагато кращий результат і, можливо, формувала би коаліцію. Так не сталось, тому що політики бояться відкритості і хочуть утримувати стару виборчу систему. Однак, якщо депутати, які десятиліттями живуть в Раді, не зрозуміють, що потрібні зміни, то їх чекає велика біда: люди зметуть цей парламент і все.

Чи підтримуватиме «Самопоміч» Яценюка на посаді прем’єра?

Чомусь ми завжди зациклюємося на одному чи двох прізвищах… Чому не говоримо про те, що в Україні є Пасхавер (Олександр Пасхавер - президент Центру економічного розвитку - ред.), якого Бендукідзе (Каха Бендукідзе - екс-міністр економіки Грузії - ред.) називає своїм вчителем. Чому не згадуємо Андріана Сливоцького, який входить в топ-50 світових бізнес-мислителів, і консультує Біла Гейтса?!

Ще раз наголошую, я виступаю за те, щоби на кожній міністерській посаді був найкращий фахівець. Давайте подивимось, хто в нас найкращий. На кожну міністерську посаду можна знайти 4-5 адекватних людей. Правда, щоб вони погодились працювати в уряді, їх треба просити, переконувати. В нас чомусь в Кабмін запрошують лише тих, які стоять на колінах і волають: «Дайте мені цю посаду». Я завжди працюю з тими, котрі одразу не погоджуються.

Більшість людей зі списку «Самопомочі» не хотіли йти в політику. Я втратив багато здоров’я і часу, щоб вони на це погодилися. Слава Богу, мені вдалося їх переконати.

Ганна Гопко і Єгор Соболєв заявили, що «Самопоміч» візьметься за депутатську недоторканість. Які ще першочергові питання плануєте піднімати в парламенті?

Депутатську недоторканість треба зняти автоматично і забути про неї... Негайно потрібно голосувати і за так звані закони про децентралізацію влади, тому що "корупційні ліфти" продовжують працювати. А в цілому в Верховній Раді лежать десятки законів, за які не голосувала минула влада. Їх треба піднімати, доопрацьовувати в разі необхідності чи подавати нові. «Самопоміч» ініціюватиме дуже багато законів, будемо стимулювати депутатів, щоб вони швидко голосували, шляхом переконання, впливу через ЗМІ і громадськість. В середині парламенту, думаю, це буде набагато простіше.

Фото: www.facebook.com/samopomich.ua

Читайте: Андрій Садовий: 5% свого часу я витрачаю на роботу, 95% – на подолання труднощів, які створює нам держава

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram