ГоловнаПолітика
Спецтема
Выборы в Верховную Раду - 2014

У ЦВК не бачать підстав для зриву голосування у якомусь із 198 округів

На одній із дільниць Артемівська зіпсовано всі бюлетені

У ЦВК не бачать підстав для зриву голосування у якомусь із 198 округів
Охендовский
Фото: EPA/UPG

У Центральної виборчої комісії немає підстав говорити про те, що голосування на дострокових парламентських виборах в якомусь із 198 округів перебуває під загрозою зриву.

Про це заявив голова ЦВК Михайло Охендовський, передає "Інтерфакс".

Коментуючи на брифінгу в неділю повідомлення про те, що нібито у Волновасі (Донецька обл.) вибори перебувають під загрозою, він висловив припущення, що, можливо, там є якісь проблеми на окремих виборчих дільницях.

"Але говорити, що вибори загалом в окрузі знаходяться під загрозою зриву, у нас немає абсолютно ніяких підстав. Також немає підстав говорити і щодо будь-якого іншого виборчого округу з усіх 198, на яких сьогодні відбувається голосування", - заявив голова ЦВК.

Загалом, за словами Охендовського, до комісії на даний момент надійшло дуже мало інформації про будь-які надзвичайні ситуації на виборчих дільницях.

Разом з тим, у ЦВК надійшла інформація про те, що на одній з дільниць у 135-му окрузі (Одеса) члени дільничної комісії забули про те, що Україна перейшла на зимовий час, тому дільницю було відкрито із запізненням. Однак зараз голосування там відбувається в штатному режимі.

На одній з дільниць округу №46 (Артемівськ, Донецька обл.) члени дільничної комісії зіпсували всі бюлетені для голосування у мажоритарному окрузі, проставивши штамп "Вибув" проти прізвищ не того кандидата.

"Голосування на цій дільниці йде тільки за партійними списками, фізичну можливість виготовити бюлетені ЦВК має, але доставити їх сьогодні в Артемівськ вже неможливо", - зазначив Охендовський.

За його словами, членів дільничної комісії, винні у псуванні бюлетенів, буде притягнуто до відповідальності.

Крім того, у трьох округах на одній із дільниць у кожному загублено печатки, проте голосування там відбувається і буде виготовлено їх дублікати.

Коментуючи повідомлення про те, що в 217 окружній виборчій комісії (Оболонь, Київ) розкрито коди доступу до інформаційно-аналітичної системи, він заявив, що в ЦВК не надходили повідомлення про це. Він допустив, що було порушено роботу системи на рівні окружної комісії, проте підкреслив, що це не матиме впливу на функціональний стан інформаційно-аналітичної системи "Вибори" в цілому. Він також підкреслив, що фахівці ЦВК зроблять усе можливе, щоб усунути цю проблему.

Також Охендовський повідомив, що виборчі дільниці відкриті в тих країнах, де дозволяє час, і ЦВК загалом не очікує проблем при голосуванні за кордоном.

Разом з тим, він висловив занепокоєння тим, що у списки для голосування на закордонних дільницях зазвичай вноситься понад 400 тис. виборців, але беруть участь лише 40-50 тис.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram