ГоловнаПолітика

Джемілєв передав у ГПУ список із 387 порушників прав людини в Криму

Лідер кримськотатарського народу намагається притягнути порушників до відповідальності

Джемілєв передав у ГПУ список із 387 порушників прав людини в Криму
Фото: crimea.comments.ua

Народний депутат, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв передав у Генеральну прокуратуру список із 387 осіб, яких підозрюють у порушенні прав людини у приєднаному Росією Криму. Про це він заявив 23 жовтня на прес-конференції, повідомляє НБН.

"Я подав заяву на ім'я генерального прокурора... про залучення до кримінальної відповідальності головних фігурантів цих злочинів. Загалом там 387 чоловік", - сказав Джемілєв.

У заяві на 48 сторінках йдеться про необхідність залучення до відповідальності головних фігурантів злочинів, скоєних у Криму щодо українців і кримських татар, зокрема суддів, які виносили неправомірні рішення щодо кримськотатарських та інших громадських активістів.

"Цей список не є вичерпним і ця робота триватиме далі", - додав, уточнивши, що мова йде про скоєння 99 злочинів стосовно українських громадян.

У свою чергу міністр юстиції Павло Петренко зазначив, що зараз порушено низку кримінальних проваджень проти конкретних суддів на території Криму, які фактично виконують замовлення з боку РФ. Щодо цих осіб порушено кримінальні справи за ст. 109 і 110 Кримінального кодексу (заклики і дії, спрямовані на зміни конституційного ладу і посягання на територіальну цілісність України).

Нагадаємо, раніше Мустафа Джемілєв заявляв, що Федеральна служба безпеки Росії з моменту окупації Криму викрала 18 проукраїнських активістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram