ГоловнаПолітика

Росія заблокувала рішення ОБСЄ щодо контролю за всім кордоном з Україною

Рада ОБСЄ змогла продовжити термін роботи чинної наглядової місії лише на місяць

Росія заблокувала рішення ОБСЄ щодо контролю за всім кордоном з Україною
Фото: podrobnosti.ua

Росія заблокувала рішення про виконання пункту мінських домовленостей щодо контролю спостерігачів ОБСЄ над всією ділянкою українсько-російського кордону в зоні АТО.

Про це йдеться в повідомленні місії США при ОБСЄ.

"Незважаючи на неодноразові запити від членів ОБСЄ та країн-партнерів, РФ продовжує блокувати розширення мандата місії ОБСЄ, яка зараз спостерігає за двома прикордонними контрольно-пропускними пунктами. Ці контрольно-пропускні пункти разом становлять лише 1 км на сотні кілометрів міжнародного кордону між Україною і Росією", - йдеться в повідомленні.

Посол США при ОБСЄ Деніел Бер висловив жаль з приводу такої позиції Росії.

"На жаль, це тривале перешкоджання - ще одна упущена можливість для Росії підкріпити свої слова дією і сприяти деескалації", - заявив він.

Бер додав, що спостережна місія в тому вигляді, в якому вона сьогодні діє, є неадекватною.

"Ми продовжуємо закликати Росію до підтримки повного виконання Мінського протоколу, в якому чітко передбачається моніторинг ОБСЄ по обидві сторони українсько-російського міждержавного кордону, а також створення зони безпеки в прикордонних районах України і Росії ", - підкреслив представник США.

"Росія також повинна відкликати своїх бійців і важке озброєння з України і повернути всіх заручників, як цього вимагають мінські домовленості", - додав Бер.

Враховуючи вето Росії, постійна рада ОБСЄ 22 жовтня змогла лише на місяць продовжити термін роботи чинної наглядової місії, до складу якої входять 16 спостерігачів.

Раніше представник РФ при ОБСЄ Андрій Келін підтвердив, що російські дипломати блокують спробу збільшення кількості КПП на кордоні, пояснюючи, що РФ "повністю контролює свою частину території".

Нагадаємо, рішення про направлення місії спостерігачів ОБСЄ на кордон у пункти пропуску "Донецьк" і "Гуково" було ухвалене в кінці липня. Зараз місія цілодобово спостерігає за роботою цих прикордонних пунктів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram