ГоловнаПолітика

Екс-віце-прем'єр вважає, що влада дає можливість зацікавленим особам спростити процедуру легалізації капіталу за кордоном

Сергієві Арбузову не подобається економічна політика нинішнього уряду

Закон "Про визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб та публічних діячів", який на перший погляд мав стати відправною точкою для боротьби з виведенням капіталу за межі України шляхом використання компаній, зареєстрованих в офшорних юрисдикціях, насправді не має механізму блокування виведення коштів з України . Про це заявив колишній перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов.

За його словами, норми цього закону досить суперечливі і нечітко сформульовані, що дає можливість зацікавленим особам спростити процедуру легалізації капіталу за кордоном.

"Неозброєним оком видно, що сам законопроект готувався в стислі терміни. Звідси - невисока якість документа. Він не має ні чіткості формулювань, ні механізму реалізації, ні реального комплексу заходів, спрямованих на протидію незаконному виведенню капіталу з України. Прикриваючись красивими гаслами та деклараціями, цей закон насправді дає можливість спростити процедуру оформлення виводу капіталу з України", - сказав С. Арбузов.

Зокрема він звернув увагу на те, що українські законодавці випустили з уваги поняття "трастової угоди", а отже і весь подальший процес легалізації виведених коштів.

"З подивом виявив, що закон, спрямований на забезпечення блокування виводу капіталу, не має жодної згадки про ключову ланку в цьому ланцюжку - трастову угоду. А це означає, що реальні власники капіталу і далі можуть безконтрольно керувати своїми активами за кордоном за допомогою третіх осіб, пов'язаних із власниками капіталу", - зазначив С. Арбузов.

Наприкінці він зазначив, що цей закон не матиме належного ефекту і результату, оскільки створив правову колізію у вітчизняному законодавстві.

"Приймаючи такі закони, необхідно враховувати досвід норм, які вже діють у цій сфері, а не займатися імітацією бурхливої діяльності, створюючи правовий хаос. Незважаючи на гучні заяви, норми цього закону створили сприятливий ґрунт для процвітання офшорів і сприяють подальшому відпливу капіталу з України", - резюмував С. Арбузов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram