ГоловнаПолітика

Українці вийдуть на "третій Майдан", якщо влада не виконає обіцянок, - опитування

Майже 40% громадян готові до активних дій

Українці вийдуть на "третій Майдан", якщо влада не виконає обіцянок, - опитування
Фото: Макс Левин

38,1% громадян України готові знову вийти на Майдан, якщо влада не виконає взяті на себе зобов'язання. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Інститутом Горшеніна.

Українці готові на масові протести на Майдані, якщо нова влада не проведе реформи і не виконає свої обіцянки. Водночас 49% українців не схвалюють таку позицію. Не змогли відповісти на запитання "Чи готові ви вийти на третій Майдан, якщо влада не виконає обіцянки?" 13% респондентів.

У зовнішній політиці, українці переважно схиляються до членства в Євросоюзі і блоці НАТО. Так, за зближення з ЄС виступають 63,6% громадян, і лише 13,8% респондентів підтримують інтеграцію України з Росією, Білоруссю і Казахстаном. Жоден із названих векторів не приваблює 14,6% опитаних, а 8,1% громадян не визначилися.

Водночас, якби референдум про вступ до НАТО проводили сьогодні, Україна увійшла б до Альянсу. За вступ до НАТО сьогодні проголосували б 53,4% громадян. Третина українців (33,6%) висловилися б проти, а 5,6% взагалі не пішли б на референдум. Тільки 7,4% респондентів не визначилися або відмовилися дати відповідь.

Всеукраїнське соціологічне дослідження провів Інститут Горшеніна 12-21 жовтня 2014 року. Загалом, згідно з вибіркою, з урахуванням основних соціально-демографічних характеристик населення України, опитано 2000 респондентів, які репрезентують доросле населення України віком від 18 років (окрім АР Крим, Донецької та Луганської областей). Похибка репрезентативності дослідження не перевищує 2,2%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram