ГоловнаПолітика

Суд з приводу скандальної статті "Дзеркала тижня" відбудеться 28 жовтня

Юлія Мостова здивована реакцією Порошенка на статтю про торгівлю зброєю

Суд з приводу скандальної статті "Дзеркала тижня" відбудеться 28 жовтня

Печерський райсуд 28 жовтня розгляне позов Міноборони й "Укроборонпрому" до газети "Дзеркало тижня. Україна" з приводу скандальної статті про незаконну торгівлю зброєю. Про це заявила головред видання Юлія Мостова в інтерв'ю "Телекритиці".

При цьому вона зазначила, що перше засідання Печерського райсуду вже відбулося, але дізналися про нього в редакції вже постфактум. "Виявляється, нічого не змінилося в нашій країні - методи ті самі. Перше засідання Печерського суду мало відбутися в п'ятницю, 10 жовтня, о 8 ранку. Ми отримали повістку до суду 10 жовтня близько 11-ї дня, а [героїня статті] Світлана Зварич - у суботу, 11 жовтня. Тобто все робиться так, щоб повістка прийшла вже після того, як відбулося засідання. Також я знаю, що Світлану Зварич викликали в прокуратуру, нас - поки що ні. Наступне засідання призначено, наскільки мені відомо, на 28 жовтня", - повідомила вона.

Мостова додала, що Міноборони і "Укроборонпром" вимагають від газети й автора лише спростування, без матеріальної компенсації. Але вона наголосила, що "Дзеркало" може підтвердити всю інформацію зі статті.

"Ми говоримо документами. Документи, які ми подаємо на сайті, свідчать, що продажі відбувалися протягом усіх місяців АТО. В "Укроборонпромі", я думаю, не могли й уявити, що ми маємо такі документи. Всі вони не вмістилися в газету - інакше ця стаття зайняла б увесь випуск. Але в електронній версії є всі джерела, на які ми спираємося, повністю", - сказала Мостова.

"Якби ми не мали звіту директора департаменту фінансів Міністерства оборони про те, яку зброю, техніку й обладнання передано за згодою Генерального штабу для реалізації уповноваженим Кабміном структурам, ми не писали б і перший матеріал. Але в нас цей документ був. Спочатку ми його не друкували, взяли тільки цифри і показники, але тепер, після позовів, нам довелося подати його в повному обсязі", - додала вона.

Мостова також здивована, що Петро Порошенко після виходу статті звинуватив "Дзеркало" в однобокій і недостовірній подачі матеріалу.

"Усе це дуже дивує. Публікуючи перший матеріал, ми сподівалися, що допоможемо президентові, який зараз дійсно дуже зайнятий, звернути увагу на цю проблему, і вона буде вирішена. Ми знаємо, що Петро Олексійович є читачем "Дзеркала тижня". Для мене, чесно кажучи, загадка, чому президент так дивно і болісно відреагував на нашу публікацію. Я думаю, що Петро Олексійович, коли відповідав на запитання Андрія Куликова [в суботньому інтерв'ю], ще не бачив усього обсягу документів, які ми подали - адже в них якраз і є відповідь на запитання, який він нам ставить: "Хто, кому, що і коли продав?" Зараз, я думаю, він уже повинен бути обізнаний у цьому", - сказала вона.

"Я сподіваюся, що Петро Олексійович розбереться в тому, що відбувається насправді. Я ще маю маленьку дрібку надії на це", - підсумувала Мостова.

Нагадаємо, стаття "Тінь війни" про продаж зброї підприємствами і посередницькими фірмами "Укроборонпрому" захисникам України під час АТО вийшла на початку вересня. Минулої п'ятниці стало відомо, що силовики подали на видання до суду. Про це газета повідомила в новій статті під назвою "Брехня, що вбиває".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram