ГоловнаПолітика

"Батьківщина": 50 тисяч бійців АТО залишилися без права голосу

Фракція пояснила провал законопроекту відсутністю мажоритарників

"Батьківщина": 50 тисяч бійців АТО залишилися без права голосу
Фото: Артем Атаманюк

"Батьківщина" заявила, що сьогоднішний провал законопроекту про голосування на виборах бійцями АТО пов'язаний з тим, що в Раду не приїхали багато мажоритарників.

Про це сказав глава фракції Сергій Соболєв, пише прес-служба "Батьківщини".

"Парламент спробував врегулювати питання забезпечення права голосу військовослужбовцям, які перебувають за межами своїх військових частин, зокрема на блокпостах", - зазначив він. Їхню кількість Соболєв оцінив у 40-50 тисяч осіб. Він додав, що вони не могли б голосувати за мажоритарників (так вирішив Конституційний суд), але за партійні списки - могли б. "Для ухвалення зміни до закону, яка б дозволила зазначеній категорії осіб голосувати за спільний список кандидатів у парламенті не вистачило голосів у зв'язку з виборчою кампанією, тому що велика кількість депутатів працює в округах", - додав Соболєв.

Він також зазначив, що сьогодні в парламенті були спроби внести інші зміни до виборчого законодавства. Зокрема, пропонувалося зняти будь-які обмеження на погашення бюлетенів, на зменшення кількості членів дільничних виборчих комісій, на підрахунок голосів тощо. За словами Соболєва, ухвалення таких норм дозволило б сфальсифікувати результати виборів.

Нагадаємо, що сьогодні біля Ради мітингували бійці батальйону "Київ-1". Вони вимагали дозволити їм голосувати в зоні АТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram