ГоловнаПолітика

Комісія ВР не встановила провину батальйону "Прикарпаття" у трагедії під Іловайськом

Командувач сектору "Д" генерал Петро Литвин, на думку ТСК, також невинен

Комісія ВР не встановила провину батальйону "Прикарпаття" у трагедії під Іловайськом
комбат "Прикарпатья" Виталий Комар
Фото: 2000.ua

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради не вважає, що відповідальність за трагедію під Іловайськом несе батальйон "Прикарпаття" і командувач сектору "Д" генерал Петро Литвин.

Про це йдеться у проміжному звіті комісії, оприлюдненому в понеділок.

Комісія встановила, що сектор "Д" з моменту створення 23 липня до моменту фактичної ліквідації 24 серпня зазнав значних втрат: встановлено загибель 125 і поранення 706 осіб, крім того, щонайменше 450 військових потрапили в полон.

При цьому первісна чисельність угруповання становила близько 4 000 осіб, але через проблеми із загальним командуванням антитерористичної операції і низький морально-психологічний стан військових у секторі "К" 23 серпня чисельність військ у цьому районі знизилася до 300 осіб. Така чисельність, за даними ТСК, не дозволяла здійснювати контроль над сектором.

Крім того, комісія заявляє, що донесення керівництва сектору систематично ігнорувалися штабом АТО. Зокрема проігноровано повідомлення керівників сектору про те, що вранці 24 серпня колона російської бронетехніки, що налічувала щонайменше 100 одиниць, вторглася в Україну.

"Викладене дозволяє стверджувати, що емоційні оцінки, які звучали у пресі про "ефект доміно", викликаний відходом з позицій батальйону "Прикарпаття", не відповідають дійсності... Також не відповідають дійсності твердження... про втечу керівника сектору "Д", генерала Петра Литвина і його штабу", - сказано у звіті комісії.

Комісія стверджує, що керівництво сектору "Д" у повному обсязі виконувало поставлені завдання всіма можливими способами.

Нагадаємо, головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що 5 батальйон територіальної оборони "Прикарпаття" самовільно покинув місце служби, що стало однією з причин іловайської трагедії.

Командир батальйону "Дніпро-1" Юрій Береза звинуватив генерала Петра Литвина у втечі, що сприяла самовільній передислокації військових із сектору "Д" і призвела до оточення сил АТО під Іловайськаом у секторі "Б".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram