ГоловнаПолітика

СБУ запобігла терактам у Києві й уводить спецрежим (оновлено)

Російські спецслужби намагаються зірвати вибори

СБУ запобігла терактам у Києві й уводить спецрежим (оновлено)
Фото: job-sbu.org

У Києві запроваджують посилений режим контролю, блокпости на в'їзді у столицю посилять.

Про це на брифінгу заявила речник СБУ Олена Гітлянська, інформує РБК-Україна.

"У зв'язку з наміром російських спецслужб зірвати вибори в Україні за допомогою організації терактів", - пояснила вона причини введення такого режиму.

Напередодні, за її словами, СБУ викрила диверсійну групу, яка мала намір здійснити теракти напередодні парламентських виборів, зокрема замах на вище керівництво України.

"Задум групи полягав у дестабілізації роботи державних установ, а також органів місцевого самоврядування", - заявила Гітлянська.

За її словами, диверсійна група працювала під прикриттям суспільно-політичної організації "Громадянська ініціатива". (В мережі Інтернет є дані про організацію "Громадянська ініціатива", створену 2008 року в Макіївці й очолювану нардепом від Партії регіонів Валерієм Омельченком. Чи та це організація, наразі не зрозуміло. - Ред.).

Групою керував завербований російськими спецслужбами громадянин РФ Сергій Растригін, 1992 року народження, уродженець Харкова, на прізвисько "Віктор-Студент-Архітектор".

До діяльності злочинної групи також причетний комендант "Антимайдану" Олександр Зінченко, повідомляють Українські Новини з посиланням на Гітлянську.

Крім того, в Голосіївському парку Києва СБУ виявила схрон із боєприпасами і планом дій. За даними СБУ, диверсанти планували обстріляти Кабінет Міністрів, будівлю ЦВК з гранатомета і реактивного вогнемета "Шмель". Також у схованці було знайдено ПЗРК "Игла-1".

"Ми допускаємо, що терористи планували підірвати літак в аеропорту "Жуляни", - заявила Гітлянська.

Також планувалося роздавати і розклеювати листівки від імені так званої "Київської народної республіки", починаючи з 24 жовтня і до дня виборів у Верховну Раду, повідомила вона, інформує УНІАН.

Загальна сума винагороди угрупованню, як встановили співробітники СБУ, становила 64 тис. 200 доларів, сказала речниця СБУ.

Також вона повідомила, що вже підтверджено причетність російської сторони до провокацій і

сутичок із правоохоронцями 14 жовтня під будівлею ВР. Установлено особу чоловіка, який разом із групою хлопців вчиняв бійки. Ним виявився уродженець Росії, 1962 року народження, зареєстрований в місті Луганськ, який мав при собі посвідчення генерала "Донського козачого війська".

Нагадаємо, парламентські вибори пройдуть цієї неділі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram