ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Реальні зарплати в Росії впали вперше за 5 років

На думку експертів, через падіння рівня споживання спадання економіки РФ може перевищити 0,5%

Реальні зарплати в Росії впали вперше за 5 років
Центробанк РФ
Фото: EPA/UPG

За даними Росстату, реальні зарплати й обсяг інвестицій в Росії, де вже довгий час спостерігають падіння курсу рубля, впали вперше за п'ять років.

Про це повідомляє газета "Ведомости".

Востаннє реальні зарплати падали в листопаді 2009 року. До вересня 2013 року вони скоротилися на один відсоток. Основним фактором падіння, крім інфляції, називають зупинку зростання номінальних зарплат. У деяких ринкових секторах відбулося їхнє скорочення.

Проект бюджету на 2015 рік, як пише газета, передбачає призупинення травневих указів Володимира Путіна про зарплати в бюджетному секторі. Рівень їхньої індексації становитиме 5,5%, тобто буде вдвічі нижчим від попереднього плану. В реальному вираженні зростання зарплат виявиться нульовим.

Читайте: Росія збільшила вкладення в облігації США

Ігор Поляков з Центру макроекономічного аналізу та короткострокового прогнозування (ЦМАКП) розповів "Ведомостям", що падіння рівня реальних зарплат разом з уповільненням роздробу "вб'ють зростання споживання", яке, імовірно, почне спадати вже наступного місяця. На його думку, через падіння рівня споживання спад економіки може перевищити 0,5%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram