ГоловнаПолітика

Владу люструватимуть до 2017 року

Визначено етапи виконання закону "Про очищення влади"

Владу люструватимуть до 2017 року
Фото: 24smi.org

Уряд України визначив послідовність перевірок чиновників згідно з законом "Про очищення влади", який сьогодні набув чинності.

Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

Так, уже ухвалено рішення про звільнення з посад 39 вищих чиновників, які підпадають під дію закону про люстрацію. "Це ті особи, яких беззаперечно звільняють", - зазначив прем'єр. За словами Яценюка, це лише перший етап виконання закону.

Наступний етап перевірок розпочнеться з листопада. У першому блоці під перевірку потрапляють прем'єр-міністр, перший віце-прем'єр-міністр, віце-прем'єр-міністри, міністри, керівники центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету Міністрів, глава Національного банку, голова Центральної виборчої комісії, голова Національної ради з телебачення і радіомовлення, голова Служби зовнішньої розвідки, управління державної охорони, глава Адміністрації президента, керівник Державного управління справами, керівник Секретаріату Кабінету Міністрів, урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики, члени всіх національних комісій, а також керівництво Міністерства оборони і генерального штабу.

Другий блок перевірки - це міністр юстиції та його заступники, керівники Мін'юсту, Міністерства внутрішніх справ, Державна фіскальна служба, Служба безпеки України та відповідні підрозділи, судова адміністрація і відповідні підрозділи, генеральний прокурор та його заступники та посадові особи Генеральної прокуратури України.

Термін проведення перших двох блоків перевірок - з листопада 2014 до січня-лютого 2015 року.

Третій блок перевірок стосується суддів. Він триватиме з грудня 2014-го по грудень 2015 року. "У нас близько 9000 суддів. Під перевірки за законом "Про очищення влади" підпадають усі професійні судді, члени Вищої ради юстиції та члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України", - зазначив прем'єр.

З березня по травень 2015 року пройдуть перевірки перші заступники і заступники міністрів, керівники ЦОВВ, які не входять до складу Кабінету Міністрів, всі перші заступники та заступники голови Національного банку України, голови Служби безпеки України, Адміністрації президента, керівники Державного управління справами, заступники у секретаріаті Кабінету Міністрів. Перевірку на цьому етапі також пройдуть керівники районних, обласних прокуратур, військових прокуратур, органів внутрішніх справ.

З квітня 2015-го по червень 2016 року під перевірки потраплять посадові особи територіальних органів Мін'юсту, Міністерства внутрішніх справ, Державної фіскальної служби України і всі органи нижчого рівня Служби безпеки, судової адміністрації, міжрайонні та районні прокуратури.

З червня 2015-го по грудень 2016 року перевірку пройдуть посадові та службові особи, окрім виборних посад, органів державної влади та органів місцевого самоврядування. І з вересня 2015-го по грудень 2016 року - військові посадові особи Збройних сил України та інших утворених згідно з законами України військових формувань, окрім військовослужбовців строкової служби та військовослужбовців служби за призовом у разі мобілізації.

Нагадаємо, основний орган у проведенні перевірки за законом про люстрацію - Міністерство юстиції України. Перед ним повинні звітувати комісії, створені в кожному міністерстві. Ці комісії перевірятимуть автобіографію і майнове становище кожного претендента на державну службу і кожного державного службовця, який підпадає під закон про люстрацію.

Перевіряти майнове становище буде Державна фіскальна служба після отримання декларації про доходи від комісії. ДФС протягом 60 днів повинна перевірити достовірність даних, відображених у податковій декларації, на предмет їх реальності, відповідності та коректності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram