ГоловнаПолітика

У Росії пропонують у відповідь на санкції конфісковувати майно іноземців

У кого саме з іноземців вилучати майно, потрібно вирішувати, виходячи з політичних міркувань

У Росії пропонують у відповідь на санкції конфісковувати майно іноземців
фото из архива
Фото: Кирилл Лебедев/«Газета.Ru»

Російський депутат від партії "Единая Россия" Євген Федоров підготував законопроект, який, за його словами, дозволить закріпити механізм стягнення втрат з іноземних держав на користь росіян, які постраждали від зарубіжних санкцій.

Згідно з документом, вони зможуть подати в російський арбітраж позов про вилучення на території Росії активів представників держави, яка заарештувала їхню власність, повідомляє Slon.

"Технологія така: російські громадяни або організації, в яких іноземна держава конфіскувала майно, звертаються до арбітражного суду і вказують відомі їм об'єкти майна держави, її громадян на території Росії. Суд приймає рішення, як у випадку з банкрутством, чи вистачить цього майна, щоб компенсувати вилучене, і яку його частину заарештувати", - пояснив Федоров.

За його словами, конфіскована за рішенням російського суду іноземна власність надійде у спеціальний "антисанкційний" фонд, керувати яким пропонується уряду Росії.

При цьому, на думку російського депутата, вирішувати, у кого саме з іноземців вилучати майно замість арештованої зарубіжної власності росіян, потрібно, виходячи з політичних міркувань.

Федоров визнає, що запропоновані ним заходи можуть скоротити потік іноземних інвестицій до Росії, проте не бачить у цьому жодних проблем.

ЄС уперше запровадив санкції проти РФ після насильницької анексії Криму в березні. Тоді у чорний список потрапили 21 громадянин РФ та України. Згодом європейці прийняли ще три пакети санкцій щодо Москви. У результаті загальна кількість громадян Росії та України, кому заборонено в'їзд на територію ЄС, сягнула 119 осіб.

У відповідь Росія ввела ембарго на європейську сільгосппродукцію. Під заборону потрапили м'ясна продукція, овочі та фрукти, морепродукти та охолоджена риба, молоко і молочні продукти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram