ГоловнаПолітика

Кабмін просить розширити його повноваження на випадок перебоїв із газом

Уряд хоче мати право запроваджувати надзвичайний стан на газовому ринку

Кабмін просить розширити його повноваження на випадок перебоїв із газом
Фото: www.gazprom.com

Кабмін просить надати йому надзвичайні повноваження з регулювання газового ринку в разі обмеження або припинення газопостачання України, пише Hubs із посиланням на законопроект Міненерго №5166, розроблений Міненерго.

Документ передбачає, що Кабмін зможе в разі НП установлювати обов'язкові умови купівлі-продажу, транспортування, постачання газу, обмежувати ціни на газ, встановлювати особливі умови експорту й імпорту газу. Уряд також зможе самостійно визначати коло суб'єктів, які мають продавати газ "Нафтогазу", щоб забезпечити потреби населення (зараз до цього переліку входить тільки "Укргазвидобування"), а також ухвалювати рішення про обмеження або припинення газопостачання окремим споживачам (крім населення).

В особливий період газовидобувачам заборонять знижувати видобуток газу. Якщо ж особливий період припаде на опалювальний сезон, то Кабмін розподілить обсяги газу для всіх адміністративно-територіальних одиниць.

У разі ухвалення документа, із введенням Кабміном особливого періоду, всі договори на постачання газу втратять свою чинність. При цьому гарантовані постачальники газу (облгази) не нестимуть відповідальності за відмову від поставок газу новим споживачам за відсутності необхідних обсягів.

Нагадаємо, Україні не вистачає 5 млрд кубометрів газу для опалювального сезону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram