ГоловнаПолітика

Рада прийняла базовий антикорупційний законопроект

Документ не отримав жодної поправки до другого читання

Рада прийняла базовий антикорупційний законопроект
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада прийняла в другому читанні і цілому законопроект №4284а "Про засади державної антикорупційної політики в Україні на 2014-2017 роки", який уряд визначив як базовий законопроект для боротьби з корупцією. Його підтримали 284 депутати.

За словами депутата від фракції "УДАР" Віктора Чумака, до другого читання законопроект не отримай жодної поправки. "Напевно, це перший в історії законопроект, який не викликав жодних зауважень", - пожартував він.

Прем'єр Арсеній Яценюк додав, що цей проект дозволить запровадити електронні декларації доходів і витрат, а також моніторинг їхньої відповідності реальному життю чиновників.

Цей законопроект також передбачає, наприклад, антикорупційну експертизу виборчого законодавства, посилення прозорості фінансування партій, ухвалення законів про запобігання конфлікту інтересів обраних чиновників і про лобіювання, посилення громадського контролю за прийняттям рішень у радах, збільшення кількості інформації в інтернеті про фінансування депутатів, про їхніх помічників , декларації про доходи.

Стратегія також передбачає поліпшення бізнес-клімату, продовження реформування системи держзакупівель, подолання корупції в судах, створення системи інструментів, які дозволили б ефективніше розслідувати корупційні злочини.

Ефективність стратегії будуть оцінювати на підставі кількості заяв громадян про факти корупції. Щорічно стан стратегії обговорюватимуть на парламентських слуханнях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram