ГоловнаПолітика

Кандидати в депутати підкуповують виборців у кожному третьому окрузі, - КВУ

Комітет виборців визнає, що боротися з підкупами складно

Кандидати в депутати підкуповують виборців у кожному третьому окрузі, - КВУ
Фото: evplanet.org

Багато депутатів-мажоритарників перед виборами прагнуть підкупити виборців, факти прямого чи непрямого підкупу зафіксовано в 30% округів. Про це повідомив сьогодні голова правління Комітету виборців України Олексій Кошель.

"90% усіх фактів порушень, які ми сьогодні фіксуємо, - порушення, які здійснюють кандидати-мажоритарники. Сьогодні проблема підкупу виборців набуває загального характеру, і ми можемо говорити, що в близько 30% виборчих округів спостерігаються факти прямого та непрямого підкупу виборців. Це найбільша загроза виборчій кампанії, тому що в результаті ми можемо отримати в парламенті кілька десятків народних депутатів-мажоритарників, які прийдуть до влади нечесно і незаконно", - цитує Кошеля УНІАН.

Кошель зазначив, що КВУ є прихильником введення кримінальної відповідальності для виборця, який бере хабар. Він також зазначив, що з підкупом виборців боротися доволі складно.

"Комерційна складова в діяльності політичних сил щороку все більша. Сьогодні є десятки структур, які проводять системну роботу з підкупу виборців. Тобто будують виборчі піраміди - є сотники, десятники, чітка система звітності, і підключаються напівлегальні механізми", - сказав Кошель.

Нагадаємо, раніше КВУ повідомляв, що найпоширенішими способами непрямого підкупу виборців є видача продуктових наборів і допомога з благоустроєм території.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram