ГоловнаПолітика

Яценюк: чиновники масово звільняються, побоюючись люстрації

"У мене ось така стопка заяв на звільнення за власним бажанням"

Після ухвалення закону про люстрацію чиновники почали масово звільнятися, заявив прем'єр Арсеній Яценюк.

"Зараз у мене вже ось така стопка заяв на звільнення за власним бажанням до моменту набуття законом чинності", - сказав він. Прем'єр додав, що уряд негайно береться за виконання закону про очищення влади, щоб покращити якість системи держуправління.

Фіскальна служба і Мін'юст створять департаменти з питань виконання закону про люстрацію, додав він. "Міністерство юстиції має створити в себе департамент з питань виконання закону про очищення влади, тому що період виконання цього закону буде тривалим", - сказав прем'єр.

Міністр юстиції Павло Петренко уточнив, що люстрація затягнеться на кілька років. "За нашими прогнозами, відповідно до норм цього закону, протягом 2-3 років буде проведена перевірка всього державного апарату", - сказав він. Передусім пройдуть перевірку чиновники центральних органів влади, потім обласних органів влади, а після них - районних.

Усі претенденти на призначення на посади в держапараті, починаючи від посади міністра, закінчуючи керівником територіального органу державної влади, також пройдуть люстрацію. Вони зобов'язані подати декларації та автобіографії, які оприлюднять на сайті відповідного органу влади та на спеціальному сайті Міністерства юстиції у відкритому доступі.

Нагадаємо, Петренко пообіцяв, що люстрація торкнеться чиновників часів Віктора Януковича, таких як екс-глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін, екс-секретар РНБО Сергій Клюєв, екс-віце-прем'єр Олександр Вілкул, екс-міністр енергетики Юрій Бойко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram