ГоловнаПолітика

Апеляцію прокуратури на закриття справи Шепелєвої буде розглянуто вже в п'ятницю

Юристи вважають, що суддя Литвинова порушила норми Кримінально-процесуального кодексу

Апеляцію прокуратури на закриття справи Шепелєвої буде розглянуто вже в п'ятницю

Апеляційний суд міста Києва прийняв до розгляду апеляцію Генеральної прокуратури України на рішення Печерського районного суду відпустити на свободу на стадії досудового розслідування Галину Шепелєву, підозрювану в розкраданні коштів "Родовід Банку". За повідомленням з офіційного сайту суду, розгляд апеляції відбудеться в п'ятницю, 10 жовтня, о 10:00 суддею Ольгою Єфимовою.

Раніше суддя Печерського районного суду Ірина Литвинова, яка закрила справу Шепелєвої на стадії досудового розслідування, вказала, що її рішення "остаточне і оскарженню не підлягає".

Як повідомлялося раніше, 25 вересня суддя Печерського райсуду Ірина Литвинова зобов'язала прокурора зняти арешт з підозрюваної у розкраданні коштів "Родовід Банку" Галини Шепелєвої і закрити кримінальне провадження проти неї.

Згідно з рішенням судді прокурора зобов'язали закрити кримінальне провадження на стадії досудового розслідування у зв'язку з відсутністю в діях Шепелєвої складу кримінального правопорушення.

Після прийняття такого рішення з його критикою виступили багато юристів і суддів, визнавши що суддя Литвинова порушила норми Кримінально-процесуального кодексу і перевищила свої повноваження слідчого судді.

Так, заступник голови Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції Вищої ради юстиції Маркіян Галабала припустив, що суддя Литвинова допустила грубу помилку і що справа підлягає апеляції.

Про необхідність оскарження цього рішення заявив і Голова Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Борис Гулько.

А його заступник Станіслав Кравченко прямо заявив, що ухвалення слідчим суддею рішення про закриття кримінального провадження у зв'язку з бездіяльністю слідства є перевищенням встановлених законом повноважень.

Зараз щодо Шепелєвої триває розслідування за статтею 191 (частина 5) Кримінального кодексу України. Її в співучасті з чоловіком - екс-депутатом Олександром Шепелєвим - звинувачують у переказі коштів вкладників "Родовід Банку" в сумі понад 300 мільйонів гривень на особисті рахунки, а також привласненні коштів від фіктивного ремонту офісного будинку в центрі Києва. Гроші було виведено з банку в 2009-2010 роках, коли в банку було введено тимчасову адміністрацію на чолі з Шепелєвим. При цьому тоді як вкладники домагалися повернення грошей, суми йшли на фіктивний ремонт офісу Галини Шепелєвої в центрі столиці.

У 2014 році Шепєлєв втік з-під варти і зник, після чого звільнили голову Держпенітенціарної служби. Зараз чоловік Галини Шепелєвої перебуває в міжнародному розшуку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram