ГоловнаПолітика

Рада дозволила заочно судити Януковича і його соратників

Депутати дозволили конфіскувати майно чиновників-утікачів і терористів

Рада дозволила заочно судити Януковича і його соратників
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №4448а, який дозволяє заочне засудження і конфіскацію майна осіб, які перебувають у міжнародному розшуку за злочини проти України. Його підтримали 253 депутати.

Рада змогла ухвалити цей документ в цілому тільки з четвертої спроби, оскільки спочатку ні за ухвалення документа, ні за повернення до розгляду цього питання 226 голосів не набиралося.

Законопроект передбачає, що конфіскація майна може бути покаранням за дії, спрямовані на силову зміну чи повалення конституційного ладу; посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, життя державного чи громадського діяча; державну зраду; диверсію; шпигунство; теракт, в тому числі заклики і залучення інших, створення терористичних організацій; створення незаконних збройних формувань.

Таких осіб більше не можна буде відпускати із СІЗО в разі арешту. Судовий розгляд може здійснюватися за відсутності обвинуваченого.

Крім того, парламент передбачив, що підозрюваним вважається особа, щодо якої складено повідомлення про підозру, однак воно не вручено через невстановлення місцезнаходження особи.

Нагадаємо, що цей законопроект у тому числі направлено проти колишнього президента Віктора Януковича і його соратників, які сьогодні переховуються від правосуддя в Росії та інших країнах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram