ГоловнаПолітика

Суд наказав доправити екс-"беркутівця" Садовника на засідання (оновлено)

Командир "чорної роти" знову не з'явився до суду

Сьогодні в Києві тривав розгляд скарги на звільнення командира спецроти "Беркута" Дмитра Садовника, якого підозрюють у розстрілах на Майдані.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, екс-"беркутівець" знову не з'явився на засідання. За словами його адвоката Ігоря Вілкова, підозрюваний перебуває в лікарні під крапельницями, у нього, як і раніше, не працює нога і є проблеми із серцем. Лікарі говорили, що Садовник повинен перебувати в лікарні щонайменше п'ять днів, розповів Вілков, але вчора була спроба його виписати.

"Прибіг переляканий лікар і повідомив, що Садовника виписують і що він здоровий. Йому вкололи якісь препарати, ми не знаємо - які, і в такому стані він вийшов на вулицю, втрачаючи свідомість. Викликали знову швидку допомогу. На лікарів, без сумніву, тиснуть. Лікарі мені не надали документів, відповідей на запити", - повідомив Вілков.

Прокурори перед цим заявили, що Садовника потрібно доставити до суду примусово, оскільки, на їхню думку, переконливих доказів того, що колишній "беркутівець" хворий, захист не надав.

Суддя на це заявила, що таке можна робити тільки на розгляді справи по суті, а зараз примусовий привід суперечить європейським нормам захисту прав людини (цю заяву зал зустрів криками "Відведення судді!"). Але й доводами захисту суддя теж не задовольнилася і вирішила запросити документи з лікарні про те, чи дійсно хворий Садовник.

Один з адвокатів потерпілих на Майдані Павло Дикань заявив, що "це зрив процесу, вкотре суд порушує закон".

Після цього суд оголосив перерву до отримання відповіді на запит, чи дійсно Садовник не може покинути стіни лікарні. Розгляд справи має продовжитися сьогодні.

Уже в коридорі суду журналісти поцікавилися у Вілкова, чи можна провідати Садівника, щоб переконатися, що він у лікарні, а не вдома. Але адвокат відмовився розповісти, в якій лікарні його підопічний: мовляв, він цього не знає, тому треба запитати в дружини, а її телефону він не пам'ятає.

Вілков також заявив, що його підопічний не винен, незважаючи на відео з Майдану, на якому зафіксовано, як Садовник стріляє. "Ні, це не він стріляв. А ви знаєте, скількох "беркутівців" убили? І є докази, що зі зброєю бігали по Майдану цивільні люди!" - заявив адвокат.

ОНОВЛЕННЯ. Після перерви суд оголосив, що поважних причин для відсутності Садовника на засіданні немає й ухвалив рішення примусово доправити його. "Це перший нормальний, адекватний документ цього процесу", - прокоментував це рішення Дикань.

Садовника повинні доправити до суду о 17:00. Якщо вдасться встановити місце його перебування, буде прийнято рішення про затримання.

Нагадаємо, що Садовник і ще двоє колишніх "беркутівців" проходять у справі про вбивство 39 осіб на Майдані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram