ГоловнаПолітика

Україна занепокоєна тим, що Росія підриває енергобезпеку Європи, - Яценюк

Україна може чекати рішення Стокгольмського суду або підписання тимчасової угоди до остаточного рішення

Україна занепокоєна тим, що Росія підриває енергобезпеку Європи, - Яценюк
Фото: Макс Левин

Тимчасове рішення, якого можуть досягнути в рамках переговорів щодо постачання газу у форматі Україна-ЄС-Росія, повинно базуватися на спільній позиції, яку виробляють Україна та ЄС.

Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час підписання договору про транскордонне співробітництво між Україною та Румунією в Києві.

"Ми маємо два варіанти тимчасового врегулювання газової проблеми, яка виникла з вини Російської Федерації. Наша країна звернулася у Стокгольмський арбітражний суд з основним позовом та з додатковим позовом. Згідно з додатковим позовом, Стокгольмський арбітраж може ухвалити тимчасове рішення. Другий варіант - підписання тимчасової угоди до остаточного вирішення питання арбітражним судом - на підставі спільної позиції України та Європейського Союзу", - сказав Яценюк.

При цьому він зазначив, що Україна глибоко занепокоєна підривом енергетичної безпеки Європи та України з боку російської компанії "Газпром".

"Разом у нашій спільній єдності ми маємо всі можливості для вирішення економічних, політичних і енергетичних питань", - сказав Яценюк.

Раніше Яценюк зазначав, що Україна очікує проміжного рішення з газового питання як у форматі тристоронніх переговорів з Росією і Євросоюзом, так і в рамках розгляду позову НАК "Нафтогаз України" до російського монополіста "Газпрому" в Арбітражному суді Стокгольма.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram