ГоловнаПолітика

Кабмін зареєстрував у Раді два антикорупційні законопроекти

Тексти законопроектів поки що не опубліковано на сайті парламенту

Кабмін зареєстрував у Раді два антикорупційні законопроекти
Фото: kmu.gov.ua

Кабінет Міністрів України зареєстрував у Верховній Раді України законопроект №5113 "Про запобігання корупції" та законопроект №5114  "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів".

Про це повідомляється на офіційному сайті парламенту.

Текстів цих законопроектів за станом на 21:50 на сайті Ради нема.

Законопроект "Про запобігання корупції", зокрема, передбачає впровадження широкого переліку антикорупційних обмежень для осіб, які займають посади на державній службі чи службі в органах місцевого самоврядування, створення чітких правил поведінки чиновника з тим, щоб його дії завжди відповідали публічному інтересу та очікуванням суспільства.

Проект закону детально визначає що таке конфлікт інтересів і як повинен діяти публічний службовець з метою його уникнення.

Також передбачається впровадження сучасного механізму фінансового контролю за майновим становищем державних службовців - декларації подаватимуться в електронній формі, будуть розміщуватися у відкритому реєстрі, а також підлягатимуть перевірці незалежною установою.

Також проект закону передбачає позбавлення можливості участі в державних закупівлях компаній, в яких відсутні антикорупційні програми або які внесені до Єдиного державного реєстру осіб, притягнутих до відповідальності за корупційні правопорушення.

Законопроект  "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів" є одним з пунктів плану першочергових заходів з подолання корупції Кабінету Міністрів України, затвердженого розпорядженням уряду №647-р від 2 липня.

Раніше сьогодні стало відомо, що спікер парламенту Олександр Турчинов скликає позачергове засідання Верховної Ради, яке буде присвячене виключно антикорупційним законопроектам, на 7 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram