ГоловнаПолітика

Представник ВРЮ: звільнення Шепелєвої є помилкою

Суддя де-факто вирішила справу по суті на стадії досудового розслідування

Представник ВРЮ: звільнення Шепелєвої є помилкою
Маркиян Галабала
Фото: vru.gov.ua

Суддя Печерського районного суду Ірина Литвинова помилилася, ухваливши рішення про припинення кримінального провадження у справі Галини Шепелєвої під час досудового розслідування.

Про це сказав заступник голови Тимчасової спеціальної комісії при ВРЮ з перевірки суддів судів загальної юрисдикції Маркіян Галабала "Українським новоинам".

"Я думаю, це помилка судді. Якби в діях Шепелєвої не було складу злочину, як стверджує Печерський райсуд, тоді про це мало бути заявлено вже на стадії судового розгляду. Суд мав винести виправдувальний вирок. А так виходить де-факто, що суд на стадії досудового розслідування вже вирішив справу по суті", - заявив він.

За словами Галабали, процедура припинення кримінального провадження на стадії досудового розслідування дійсно була в старій редакції Кримінально-процесуального кодексу. Однак новий КПК прямо забороняє вчиняти такі дії! Рішення про закриття провадження до потрапляння в суд - виняткова компетенція сторони обвинувачення.

Також представник ВРЮ вважає, що резолюція "оскарженню не підлягає", винесена під своїм рішенням суддею Литвиновою - вільне трактування КПК. "Спираючись на букву закону, згідно з КПК, досудові рішення дійсно не підлягають апеляції. Але потрібно зважати на дух кодексу! Таку постанову суду, яка де-факто вирішила по суті кримінальну справу, однозначно слід розглянути в апеляційному суді", - стверджує юрист.

Нагадаємо, минулого четверга суддя Литвинова закрила кримінальне провадження і зняла арешт з майна Шепелєвої, підозрюваної в розкраданні коштів вкладників Родовід Банку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram