ГоловнаПолітика

На вибори йдуть 60 депутатів, які голосували за диктаторські закони

Громадянський рух "Чесно" перевірив партійні списки і мажоритарників

На вибори йдуть 60 депутатів, які голосували за диктаторські закони
Фото: Макс Левин

Щонайменше 60 нинішніх народних депутатів, які голосували за диктаторські закони 16 січня, балотуються на виборах у Верховну Раду, які відбудуться 26 жовтня. Про це повідомила координатор громадянського руху "Чесно" Інна Борзило, інформує УНІАН. На думку Борзило, депутати, які підтримали закони 16 січня, не мають права бути обраними повторно і повинні понести політичну відповідальність за свої дії.

Моніторинг показав, що більшість народних депутатів, які голосували за диктаторські закони, балотуються до ВР як самовисуванці, проте деякі з них йдуть на вибори за списками політичних партій. Зокрема, у списку Комуністичної партії України 12 кандидатів у депутати, які голосували за "закони 16 січня", у списку партії "Сильна Україна" - 9, також ці особи є у виборчому списку Опозиційного блоку.

Згідно з інформацією, озвученою на з'їзді партії "Блок Петра Порошенка", ця партія підтримує в одному з округів Чернігівщини Владислава Атрошенка, який також голосував за закони 16 січня.

Нагадаємо, 16 січня 2014 року на той час провладні фракції прийняли "в ручному режимі" низку законів, які обмежували конституційні права і свободи громадян. Зокрема, ВР посилила обмеження на проведення масових акцій, амністувала співробітників спецпідрозділу МВС "Беркут", які били мирних демонстрантів, ввела відповідальність за наклеп і жорстко регламентувала діяльність ЗМІ. 28 лютого, після втечі Віктора Януковича і розстрілу на Інститутській, Верховна Рада скасувала ці закони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram