ГоловнаПолітика
Спецтема
"Исламское государство"

Україна наразі не може отримати зброю із США через "Ісламську державу", - Курмашов

Американці остерігаються, що їхня зброя потрапить до ДНР і ЛНР

Україна наразі не може отримати зброю із США через "Ісламську державу", - Курмашов
Фото: Макс Левин

Бойовики "Ісламської держави" є однією з причин, чому Україна сьогодні не може розраховувати на відкриту допомогу Вашингтона щодо озброєння.

Таку думку озвучив директор політичних програм Інституту Горшеніна Євген Курмашов.

Він пояснив, що в останній місяць одним із головних елементів критики адміністрації Барака Обами з боку американських експертів і журналістів є теза про те, що бойовики ІД використовують зброю, яка залишилася у союзників і партнерів США після виведення американського контингенту з Іраку.

"Саме ці союзники після виведення регулярних американських військ з Іраку не змогли забезпечити належний контроль над наданими ресурсами. Перш за все, не змогли втримати контроль над величезною кількістю техніки і зброї під час нещодавнього бліцкригу ІД у північному Іраку", - зазначив експерт.

"Коли головна і найнебезпечніша з погляду актуального американського дискурсу терористична організація в світі має у своєму розпорядженні озброєння, відібране в людей, на яких ти раніше зробив ставку (нехай у чомусь і вимушену), тримати відповідь стає складніше. А на цьому фоні починати прямі поставки зброї ще одній країні з украй туманними перспективами розвитку військового конфлікту - ще складніше", - додав він.

Курмашов вважає, що саме з цієї причини не варто було очікувати від візиту президента України в Вашингтон серйозних видимих результатів і проривів у цьому напрямку.

"Ті, хто вважав, що американці можуть надати Києву ресурсну допомогу безпосередньо за результатами візиту Порошенка до Америки та ще й оголосити про це офіційно, недооцінюють фактор внутрішнього американського ладу. Ніхто у Вашингтоні не хоче через рік або два відповідати за те, що американська зброя виявилася, наприклад, в руках у бойовиків ДНР і ЛНР через некомпетентні дії українського командування, або з якої-небудь іншої причини. Або ще гірше - в руках солдатів російської армії", - сказав експерт.

Він вважає, що, швидше за все, Вашингтон лише тільки розпочав вироблення формули, в рамках якої таку допомогу можуть надати Україні. Але і це теж результат, підкреслив Курмашов.

Нагадаємо, що США відмовили Україні в постачанні важкого озброєння.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram