ГоловнаПолітика

Турчинов просить СБУ і ГПУ перевірити голосування за закони про Донбас

Спікер пов'язує спекуляції з приводу голосування на закритому засіданні з виборчою кампанією

Турчинов просить СБУ і ГПУ перевірити голосування за закони про Донбас
Архив
Фото: Макс Левин

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов просить Службу безпеки України і Генеральну прокуратуру перевірити роботу системи "Рада" і законність голосування за закони про особливий статус та амністію на Донбасі. Про це він сказав на брифінгу.

"Я офіційно звернувся до СБУ та Генпрокуратури з тим, щоб вони негайно провели перевірку системи "Рада" під час цих голосувань, а також взагалі законність всіх підстав для проведення такого голосування", - сказав він.

При цьому Турчинов запевнив журналістів у тому, що жодного втручання в систему "Рада" при таємному голосуванні за ці законопроекти в закритому режимі не було, а результат голосування був об'єктивним.

Турчинов також підкреслив, що спекуляції з приводу незаконності голосування пов'язані, на його думку, з виборчою кампанією на позачергових парламентських виборах.

За його словами, 16 вересня Рада працювала в закритому режимі згідно з регламентом, а спікер не порушив жодних процедур.

Нагадаємо, у вівторок, 16 вересня Верховна Рада на закритому засіданні ухвалила президентські законопроекти №5081 і 5082. Згідно з ухваленими документами, учасники збройних формувань і самопроголошених органів Донецької та Луганської областей, що протидіяли проведенню антитерористичної операції (АТО), звільняються від кримінальної відповідальності, якщо вони добровільно здали зброю, звільнили заручників і захоплені будівлі, про що подали відповідну заяву до органів досудового розслідування.

Крім того, райони Донецької і Луганської областей отримують особливий статус на 3 роки. На території цих районів рішенням міських, селищних, сільських рад створюються загони народної міліції, координація їх діяльності здійснюється головою місцевої ради.

Деякі депутати стверджують, що закрите голосування в Раді сфальсифікували. За словами депутатів, в момент голосування табло системи "Рада" було вимкненим. Таким чином, незрозуміло, скільки саме людей висловилися на підтримку президентських ініціатив. Депутати впевнені, що це фальсифікація.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram