ГоловнаПолітика

Україна має намір дозволити Росії фінансувати Донбас, - Луценко

Радник президента розповів, що означає особливий статус захоплених бойовиками територій

Україна має намір дозволити Росії фінансувати Донбас, - Луценко
Фото: EPA/UPG

Радник президента Юрій Луценко заявив, що Росія допомагатиме фінансувати території, які знаходяться під контролем бойовиків.

Як повідомляє РБК-Україна, таку можливість пропишуть у законі про особливий статус деяких районів Донецької та Луганської області.

"[Буде гарантований] особливий економічний режим, який я б порівняв з вільною економічною зоною, тобто все зароблене залишається в регіоні. Також бюджет цієї зони може наповнюватися коштами Москви та Києва. Вони мусять платити за все самі, якщо це особливий статус, але ці гроші мають бути самостійно зароблені, або ж надані з доброї волі Києвом і Москвою", - розповів він.

Луценко зазначив, що питання, кому платитимуть податки ці райони, залишається відкритим.

Він додав, що в законі також пропишуть "особливий гуманітарний статус, тобто вкотре підтвердиться гарантія використання російської мови". Також захопленим бойовиками територіям "гарантують право на обрання депутатів міських та районних рад".

Нагадаємо, президент Петро Порошенко сьогодні заявив, що особливий статус деяких районів у Донецькій і Луганській областях не загрожуватиме територіальній цілісності України. Президент запевнив, що ключові питання (міжнародна політика, безпека, функціонування армії) будуть в руках центральної органів влади.

У рамках мінського протоколу передбачено ухвалення парламентом України закону про особливий статус тих районів в Донецькій і Луганській областях, які контролюються ДНР і ЛНР. Також передбачається проведення на цих територіях дострокових місцевих виборів і ухвалення закону про амністію для сепаратистів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram