ГоловнаПолітика

Санкції ЄС проти Росії запровадять у п'ятницю (оновлено)

Обмеження торкнуться нафтової промисловості РФ

Санкції ЄС проти Росії запровадять у п'ятницю (оновлено)
Фото: Надано автором

Новий пакет санкцій Євросоюзу проти Росії, узгоджений 8 вересня, набуде чинності в п'ятницю, 12 вересня.

Про це домовилися 11 вересня в Брюсселі посли країн ЄС, повідомляє агентство AFP з посиланням на європейських дипломатів.

Згодом голова Євроради Херман ван Ромпей у своїй заяві підтвердив, що нові санкції набудуть чинності 12 вересня, після публікації в офіційному журналі Євросоюзу. Він наголосив, що обмежувальні заходи можна буде переглянути або скасувати залежно від розвитку ситуації в Україні.

У повідомленні Євроради розкриваються деталі прийдешніх санкцій. Зокрема, Євросоюз запровадить санкції проти трьох найбільших російських енергетичних компаній і трьох оборонних підприємств.

Максимальний термін обігу цінних паперів п'яти російських банків, контрольованих державою, скоротять із 90 до 30 днів, додав він. Кредитування зазначених енергокомпаній і оборонних підприємств також обмежать терміном 30 днів.

Окрім цього, європейським компаніям заборонять надавати послуги з розвідки та розробки глибоководних і арктичних нафтових родовищ. Європейські країни уточнили заборону на експорт технологій подвійного призначення, перелічивши дев'ять російських підприємств, які не повинні отримати доступ до таких розробок.

Під персональні санкції Євросоюзу потраплять іще 24 людини, серед яких - керівництво сепаратистів Донбасу, влада Криму, а також російські олігархи та росіяни, що впливають на ситуацію в Україні.

Нагадаємо, ЄС 8 вересня прийняв новий пакет санкцій проти Росії, однак відклав його запровадження, узалежнивши це від розвитку ситуації на сході України, зокрема від дотримання режиму припинення вогню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram