ГоловнаПолітика

Немає жодних сумнівів, що СК РФ працює на Донбасі, - Фейгін

Адвокат вважає, що такі дії СК РФ - незаконні

Немає жодних сумнівів, що СК РФ працює на Донбасі, - Фейгін
Фото: Макс Левин

Адвокат української льотчиці Надії Савченко Марк Фейгін упевнений, що Слідчий комітет Росії працює на території Донбасу. Про це він заявив в інтерв'ю LB.ua.

Він нагадав, що в Інтернеті з'явився запис телефонної розмови глави координаційного центру допомоги так званій "Новоросії" в Москві Олексія Маркова з "прем'єр-міністром" "ДНР" Олександром Захарченком.

"Вони домовилися про фабрикацію в Росії справ проти українських полонених. Марков заявив, що Росія готова неофіційно послати на Донбас декількох досвідчених працівників Слідчого комітету. Мовляв, знайдіть їм невеликий підвал для утримання особливо "цікавих військовополонених", і декого перекинуть в Росію, нібито вони незаконно перетнули кордон. Цими діями, за їхніми словами, хочуть прикриватися від загрози визнання "ДНР" і "ЛРН" терористичними організаціями і від міжнародного переслідування", - сказав Фейгін, підтвердивши, що "немає жодних сумнівів, що СК Росії працює на території України".

Такі дії СК РФ, як зазначив адвокат, абсолютно незаконні.

"Якщо СК у цьому бере участь, значить, вчиняє злочин. На території сусідньої держави вони не мають права ані вести процесуальну діяльність, ані залучати до кримінальної відповідальності, ані тримати когось у підвалі, тим більше, перекидати через кордон. Власне, вони описали ситуацію із Савченко. Значить, це є звичною практикою", - додав він.

На запитання, як діяти Україні в такому разі, Фейгін сказав:

"Україна має діяти двома способами. По-перше, захищатися процесуальними методами - потрібно апелювати до міжнародних судових інстанцій, міжнародних організацій, щоб "ламати" цю практику і доводити, що Росія поводиться незаконно. По-друге, потрібно остаточно визначитися щодо так званих "ДНР", "ЛНР". Або наполягати на їхньому терористичному статусі, наприклад, і знову ж обговорювати правовий аспект їхньої діяльності, або вести переговори. "ДНР" і "ЛНР" - це сателіти Москви, за допомогою яких, напевно, Кремль і вестиме переговори з українською стороною, в тому числі про долю українців, які перебувають на території Росії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram