ГоловнаПолітика

Турчинов: Україна не віддасть частину Донбасу під російський контроль

Формат угоди з частковим контролем РФ над українською територією неможливий

Турчинов: Україна не віддасть частину Донбасу під російський контроль
Фото: Макс Левин

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов виключає формат, коли Україна погодиться, щоб Росія контролювала частину території Донецької і Луганської областей. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Ради з посиланням на інтерв'ю Турчинова журналу "Фокус".

Турчинов сумнівається, що російська сторона мирно забере своїх військових з України, - радше вона буде робити все, щоб зірвати мирні переговори. Спікер зазначив, що присутність російських військ на Донбасі, вторгнення на територію незалежної держави не має жодних правових виправдань.

Турчинов вважає, що Україні необхідно перегрупувати і зміцнити збройні сили, змінити тактику звільнення міст Донецької та Луганської областей від російських військ і створити уздовж кордону з Росією рубежі активної оборони.

"Наше завдання - не дати перетворити Донбас на зону замороженого конфлікту. Тільки під цим кутом можна розглядати будь-які дії на сході. Тому я виключаю формат, коли Україна погодиться з тим, щоб Росія контролювала частину території Донецької і Луганської областей. Якщо мирно очистити Донбас не вдасться, у нас немає альтернативи тому, щоб знову, вже ввівши військовий стан, мобілізувавши всі ресурси країни, очистити її від загарбників", - зазначив Турчинов.

Спікер вважає, що якщо Президент підпише указ про введення воєнного стану та внесе його на розгляд парламенту, то Рада це рішення підтримає.

Нагадаємо, антитерористична операція на сході України почалася у квітні 2014 року. Перемир'я вдалося досягти тільки після другого пакета санкцій Євросоюзу проти Росії, однак і зараз, у режимі припинення вогню, бойовики продовжують обстріли позицій українських силовиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram