ГоловнаПолітика

ОБСЄ перерахувала порушення режиму припинення вогню

Постріли чутно в трьох містах

ОБСЄ перерахувала порушення режиму припинення вогню
Обстрел Мариуполя
Фото: 0629

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, яка стежить за дотриманням режиму припинення вогню, оприлюднила свої звіти щодо обстрілів Маріуполя і бойових дій у Щасті і донецькому аеропорту 6-8 вересня.

Повідомляється, що 6 вересня о 22:45 спостерігачі СММ чули звуки артобстрілу на схід від Маріуполя.

"СММ не могла встановити, з якого напряму вчинили обстріл", - сказано в повідомленні на сайті організації.

Обстріл тривав до 23:51. У цей період спостерігачі чули 30 пострілів. О 23:45 стрільбу зі стрілецької зброї зафіксували спостерігачі у східній частині Маріуполя.

О 23:47 в місію надійшов дзвінок від місцевого жителя з селища Східний (за три кілометри на схід від центру Маріуполя), який повідомив про те, що на КПП "Східний", розташованому на в'їзді в Маріуполь по головній дорозі від Новоазовська, пожежа, а найближча АЗС також горить.

Крім того, СММ має докази обміну вогнем 7 вересня біля Донецького аеропорту і в місті Щастя за 20 км на північ від Луганська.

"Місцевий житель, який живе на відстані 2,5-3 кілометри від міжнародного аеропорту "Донецьк", подзвонив СММ о 8:25 і заявив, що чув стрілянину в аеропорту та селищі Спартак. Постріли, за словами джерела, почалися близько 8:10 і були одиничними, один-два постріли за раз", - повідомляє організація.

О 10:00 представник СММ разом із конвоєм ДНР пішов на блокпост ДНР на Путилівському мосту, який знаходиться недалеко від території аеропорту, і почув постріли з мінометів з території аеропорту. ДНР заборонила спостерігачеві йти далі з міркувань безпеки.

Спостерігач СММ разом із конвоєм ДНР підійнялися на дах покинутого будинку в районі КПП. Звідти спостерігач бачив, як стріляли з мінометів, і місця падіння снарядів. Він бачив дим на відстані у 800 метрів між дерев неподалік від селища Спартак, розташованого на північний схід від аеропорту. У ДНР заявили, що вони контролюють селище. Спостерігач відвідав Спартак і зафіксував численні руйнування від снарядів, ймовірно випущених раніше того ж дня. Два невеликі будинки горіли після влучення снарядів. Спостерігачеві сказали, що будинки закинуті і що в селищі немає жертв через обстріл.

У цілому між 10:15 і 12:30 (в цей момент спостерігач повертався з блокпоста в офіс), представник ОБСЄ чув 15-20 залпів з мінометів і чув звуки перестрілки, що йдуть з аеропорту.

Разом з тим у Щасті спостерігач ОБСЄ також став свідком перестрілки.

О 13:37 бійці ЛНР обстріляли українські війська, що призвело до відповіді Збройних сил України. Обидві сторони обмінялися пострілами зі стрілецької зброї, гранатометів і артилерії. Інцидент закінчився о 14:50. Медики, які працювали на місці, повідомили спостерігача, що одного українського солдата поранено в груди. Командир ЗСУ підтвердив це і припустив, що одного бійця ДНР вбито.

Нагадаємо, один із пунктів підписаного в п'ятницю протоколу між Києвом і представниками ДНР та ЛНР передбачає моніторинг та верифікацію з боку ОБСЄ режиму незастосування зброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram