ГоловнаПолітика

Мирний план Порошенка складається з 12 пунктів, - Геращенко

Раніше ЗМІ повідомили про 14 пунктів

Мирний план Порошенка складається з 12 пунктів, - Геращенко
Фото: EPA/UPG

У мирному плані глави держави, який було погоджено на переговорах контактної групи в Мінську, насправді не 14, а 12 пунктів.

Про це заявила уповноважений президента України з мирного врегулювання конфлікту на сході країни Ірина Геращенко.

"Друзі, прочитала ці пункти - це не відповідає дійсності. Мінський план складається з 12 пунктів", - написала вона у своєму Facebook.

Зокрема, в ньому нема пункту про спільне патрулювання спеціальним підрозділом, створеним у структурі МВС.

Який ще з пунктів, оприлюднених раніше ЗМІ, не відповідає дійсності, поки що невідомо.

Раніше видання espreso.tv повідомило, що Петро Порошенко назвав 14 пунктів свого мирного плану для Донбасу.

Це, зокрема, гарантії безпеки для всіх учасників переговорів, звільнення від кримінальної відповідальності тих, хто склав зброю і не вчинив тяжких злочинів, звільнення заручників, створення 10 км буферної зони на російсько-українському державному кордоні, відведення незаконних збройних формувань, гарантований коридор для виходу російських і українських найманців і роззброєння.

Крім того, Президент вважає за необхідне звільнення незаконно утримуваних адміністративних будівель, відновлення діяльності місцевих органів влади та центрального теле- і радіомовлення у Донецькій і Луганській областях.

Також має відбутися децентралізація влади (шляхом обрання виконкомів, захист російської мови - проект змін до Конституції), узгодження губернаторів до виборів з представниками Донбасу (за умови погодження єдиної кандидатури, при розбіжностях - рішення приймає Президент), проведення дострокових місцевих і парламентських виборів, а також має бути розроблена програма створення робочих місць у регіоні.

А для здійснення спільного патрулювання у структурі МВС будуть створені спеціальні підрозділи, повідомляло видання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram