ГоловнаПолітика

Росія відмовляється від консультацій з Будапештського меморандуму

Клімкін заявив, що РФ постійно порушує статут ООН

Росія відмовляється від консультацій з Будапештського меморандуму

Росія відмовляється від консультацій з Будапештського меморандуму, в рамках якого вона виступала гарантом безпеки і кордонів України в обмін на відмову від ядерної зброї.

"Ми звернулися до підписантів Будапештського меморандуму для проведення негайних консультацій. Росія, звичайно, цього не хоче", - сказав сьогодні міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Він додав, що всі дії Росії, згідно зі статутом ООН і міжнародним правом, кожен факт обстрілу Росією української території, поява кожного російського солдата на українській території є актом агресії проти України. Тому міжнародне співтовариство має адекватно реагувати на це.

Нагадаємо, що питання з приводу дотримання Росією Будапештського меморандуму з'явилися ще навесні цього року, коли анексували Крим. Однак президент РФ Володимир Путін заявив тоді, що Будапештські угоди не розповсюджуються на нову владу в Києві. На його думку, в країні відбулася революція, тож на території України виникла нова держава, з якою Росія нічого не підписувала.

Більш того, МЗС РФ потім звинуватило США в порушенні Будапештського меморандуму, заявивши про втручання Вашингтона у внутрішні справи України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram