ГоловнаПолітика

Другий гумконвой Росії піде залізницею (оновлено)

Вагони будуть оформляти на пункті пропуску "Гукове"

Другий гумконвой Росії піде залізницею (оновлено)
Фото: EPA/UPG

У РНБО заявляють, що Україна ще не отримувала від Росії заявок на другий гуманітарний конвой. Про це повідомив речник інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

"Щодо гуманітарного конвою: офіційна заявка поки що не надходила", - заявив він.

Пізніше заступник голови Державної фіскальної служби України Анатолій Макаренко повідомив, що російське МЗС все ж направило в Україну повідомлення про підготовку другого конвою, пише "Інтерфакс-Україна".

"МЗС РФ звернулося з нотою до МЗС України з тим, щоб проінформувати нас про підготовку російсько стороною чергового так званого "гуманітарного конвою". За пропозицією російсько стороною, можливо, це буде залізничний вид транспорту. Тому зараз нами опрацьовуються можливі варіанти роботи з цим гуманітарним конвоєм. Головна умова митної служби ГФС України - одержувачем повинен бути Червоний Хрест, як і було домовлено", - розповів він.

"Ми готові до такої роботи, і якщо буде прийнято таке рішення - митна і прикордонна служба готові. Поки що опрацьовується пункт пропуску, якщо це буде залізничний транспорт - пункт пропуску "Гукове", що за 30 км від Ізвариного. У нас там розміщено групу прикордонників і митників, і ми готові цією групою провести оформлення і залізничних составів. Судячи з динаміки, я думаю, вже в найближчі 10 днів це все буде", - додав Макаренко.

При цьому він підкреслив, що Росія не повинна порушувати українські процедури, як минулого разу, коли митні процедури пройшли тільки 34 вантажівки із понад двох сотень.

Раніше у п’ятницю голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Україна дала згоду на доставку другого гуманітарного вантажу з Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram