ГоловнаПолітика

Росія відповідає за загибель людей на Донбасі, - постпред України в ООН

Україна вимагає від Росії вивести всі свої війська і встановити контроль над кордоном

Росія відповідає за загибель людей на Донбасі, - постпред України в ООН
Александр Павличенко
Фото: unmultimedia.org

Україна вважає, що Росія відповідає за загибель людей і гуманітарну ситуацію на Донбасі.

Про це сказав в. о. постійного представника України при ООН Олександр Павліченко під час засідання Ради безпеки ООН у Нью-Йорку.

"Ми вважаємо, що Російська Федерація несе повну відповідальність за загибель українських цивільних осіб і військових, а також за жахливу гуманітарну ситуацію на Донбасі. Ми вимагаємо від Російської Федерації негайно вивести всі свої війська з української території для того, щоб врятувати життя українців і росіян", - сказав Павліченко.

Разом з тим він зазначив, що Україна вимагає від Росії встановити реальний контроль над українсько-російським кордоном за участю ОБСЄ, щоб припинити постачання озброєння і бойовиків в Україну.

Павліченко також повідомив, що Росія нехтує мирним планом Президента Петра Порошенка з врегулювання ситуації на Донбасі. Він нагадав, що Порошенко 26 серпня в Мінську чітко заявив, що суверенітет і територіальна цілісність України, а також європейські прагнення українського народу не є предметом для переговорів.

"У світлі російської агресії Україна залишає за собою право діяти відповідно до статті 51 Статуту ООН, яка дає кожній державі-членові ООН невід'ємне право на індивідуальну колективну самооборону, якщо відбувається збройний напад на члена організації", - додав Павліченко.

Він зазначив, що Україна закликає міжнародне співтовариство надати реальну підтримку Україні у протистоянні російській агресії.

Дипломат підкреслив, що Росія почала пряме військове вторгнення на територію України силами регулярної армії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram