ГоловнаПолітика

Порошенко прокоментував перехід російських вантажівок через кордон

Президент вважає дії Росії кричущим порушенням міжнародного права

Порошенко прокоментував перехід російських вантажівок через кордон
Петр Порошенко
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко заявив, що Україна стурбована ситуацією з російським конвоєм, який зайшов на територію України, перш за все, через питання безпеки гуманітарного вантажу, за яку взялися відповідати Російська Федерація і терористи.

На зустрічі у Києві з міністром закордонних справ Литви Лінасом Лінкявічусом глава держави зазначив: "Ми зробимо все можливе для того, щоб це не призвело до тяжчих наслідків".

Президент повідомив, що за його дорученням міністр закордонних справ Павло Клімкін та голова Адміністрації президента Борис Ложкін зв'язалися зі своїми російськими візаві, які "донесли нашу стурбованість і запропонували повернути ситуацію у поле міжнародного права".

Порошенко також зазначив, що Україна кілька днів тому передала свій гуманітарний вантаж Міжнародному Комітету Червоного Хреста. Представники митної та прикордонної служб прямували на російський пункт пропуску "Донецьк" з дорученням про дозвіл на допуск вантажів гуманітарної колони з Росії під егідою і у супроводі Червоного Хреста. Однак сьогодні, сказав президент, ці домовленості порушено, російська сторона ухвалила рішення знехтувати ними і в односторонньому порядку відмовилася від участі Червоного Хреста.

Президент підкреслив, що Україна виконала всі взяті на себе зобов'язання, 35 російських машин оформлено. Єдиний фактор, який заважав Червоному Хресту виконувати гуманітарну місію - це обстріли терористами доріг, по яких мала рухатися допомогу для Луганська. "Червоний Хрест не отримав від терористів підтвердження гарантії припинення вогню", - повідомив Порошенко.

За словами президента, перетин українського кордону російськими вантажівками без митного огляду, прикордонного оформлення і супроводу Міжнародного Червоного Хреста є кричущим порушенням міжнародного права.

За останніми даними, в Україну в'їхали вже 145 російських вантажівок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram