ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про відновлення роботи військових прокуратур

Якщо звичайна прокуратура не виконує свої функції, її замінить військова

Порошенко підписав закон про відновлення роботи військових прокуратур

Президент Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до Закону України "Про прокуратуру" щодо створення військових прокуратур", яким відновлюється діяльність військових прокуратур в країні.

Закон №1642-VII визначає порядок утворення, укомплектування та матеріально-технічного забезпечення військових прокуратур, а також соціального захисту їх працівників зі статусом військовослужбовців.

Відповідно до закону, до військових прокуратур відносяться Головна військова прокуратура (на правах структурного підрозділу Генеральної прокуратури України), військові прокуратури регіонів (на правах обласних), військові прокуратури гарнізонів та інші військові прокуратури, прирівняні до прокуратур міст і районів. Головну військову прокуратуру очолює заступник Генерального прокурора України - головний військовий прокурор.

У випадках, коли через виняткові обставини на певних адміністративно-територіальних одиницях не діють органи прокуратури України, які мають здійснювати там нагляд, за рішенням Генерального прокурора виконання їх функцій може покладатися на військові прокуратури. Освіта, реорганізація та ліквідація військових прокуратур, визначення їх статусу, компетенції, структури і штатів здійснюється Генпрокурором.

Військовими прокурорами і слідчими призначаються громадяни з числа офіцерів, які проходять військову службу або перебувають у запасі, і мають вищу юридичну освіту.

Військові прокуратури скасували у 2012 році у зв'язку з прийняттям Кримінального процесуального кодексу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram