ГоловнаПолітика

МЗС виклало умови постачання гуманітарної допомоги РФ

Україна пропонує Росії домовитися з бойовиками про безпеку місії

МЗС виклало умови постачання гуманітарної допомоги РФ
Фото: EPA/UPG

МЗС України перерахувало умови, в разі дотримання яких Україна прийме гуманітарну допомогу від Росії.

Як сказано в заяві міністерства, ці умови повідомлено РФ.

"З метою уникнення провокацій було досягнуто низки технічних домовленостей, які дозволяють поставити дії російської сторони в рамки, визначені і контрольовані Україною та міжнародними установами, зокрема Міжнародним Комітетом Червоного Хреста (МКЧХ) і ОБСЄ. Зокрема, прикордонний і митний контроль, а також належне оформлення гуманітарної допомоги, відповідно до законодавства України, здійснюватимуть уповноважені органи України за сприяння та моніторингу МКЧХ і ОБСЄ", - сказано в заяві.

Було досягнуто розуміння, що всі гуманітарні вантажі, включно з російською гуманітарною допомогою, доправлятимуть у місця призначення, які перебувають під оперативним контролем терористів, виключно силами МКЧХ. Комітет забезпечуватиме також всі логістичні аспекти, пов'язані із зберіганням і розподілом допомоги.

В Україні спираються на те, що ключову роль в узгодженні аспектів безпеки, а також конкретних маршрутів пересування вантажів з гуманітарною допомогою територією, контрольованою незаконними збройними формуваннями, включно з тією, яка буде забезпечена урядом України, відіграватиме Тристороння контактна група.

"Російська Федерація несе всю відповідальність за те, щоб терористи, які мають оперативний контроль над ситуацією в певних районах Луганської області, не чинили жодних провокацій проти ініційованої Президентом України Міжнародної місії гуманітарної допомоги для потреб цивільного населення Луганської області, а також проти персоналу МКЧХ під час виконання їхньої місії", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 14 серпня російська гуманітарна колона зупинилася приблизно за 35 кілометрів від російсько-українського кордону, на шляху до контрольованого бойовиками КПП "Ізварине".

У Києві заявили, що готові прийняти гуманітарну допомогу від Москви, тільки якщо її перевезуть через кордон представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Конвой з 280 КамАЗів виїхав із Підмосков'я 12 серпня. Москва заявила, що машини везуть в Україну 400 тонн круп, 100 тонн цукру, 62 тонни дитячого харчування, 54 тонни медичного майна та ліків, 12 тисяч спальних мішків і 69 електростанцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram