ГоловнаПолітика

Ті, хто обіцяв люструвати ВРУ через відкриті пропорційні списки, брехали, - Соболєв

Консервація дійсної політичної системи може призвести до краху економіки

Ті, хто обіцяв люструвати ВРУ через відкриті пропорційні списки, брехали, - Соболєв
Фото: Артем Атаманюк

Провал законопроектів про парламентські вибори свідчить про небажання міняти склад парламенту. Про це в коментарі LB.ua заявив народний депутат України, глава фракції "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Сергій Соболєв.

"Це означає, що всі ті, хто розповідав, що ми люструємо Верховну Раду через ухвалення закону про вибори за відкритими пропорційними списками - брехали. На жаль з цього нічого доброго не вийде. Як завжди, нам пропонують вибирати краще з гіршого", - сказав народний депутат, коментуючи невнесення до порядку денного низки законопроектів про майбутні вибори.

За його словами, позиція "Батьківщини" чітка:

"Або (прийняти - LB.ua) закон про пропорційну систему з відкритими списками, або, вибачте, нічого змінювати не треба, а діяти згідно з тим (законом - LB.ua), який сьогодні є. А вигадувати знову якісь бар'єри для людей у вигляді 12 млн застави або якихось там... - це не для нас. І я думаю, що суспільство цього не очікувало", - зазначив Соболєв.

Депутат прогнозує, що в мажоритарній складовійй "це вже будуть вибори не мільйонерів, а мільярдерів, які між собою змагаються. На жаль, розвиток за цим сценарієм може призвести до гіршого результату".

Він також припускає, що нинішня політична система може привести до гіперінфляції та інших серйозних негативних наслідків для суспільства:

"У нас всі люди будуть скоро мільйонерами, тільки буханка хліба мільйон коштуватиме. Це будуть наслідки того, що не хочуть міняти політичну систему, і, нарешті, дати можливість у ВР пройти новим силам, і тим старим силам, які пройшли перевірку Майданом. А виходить, що все консервується. У тебе є 10 мільйонів на вибори - йди на вибори. Ні - ти взагалі ніхто, і звуть тебе ніяк".

"Той розподіл, який зараз малюють (він називається "шахи") за округами, каже тільки про одне: вся надія на гроші", - вважає нардеп.

"І я думаю, що консервація нинішньої виборчої системи є найгіршою характеристикою того, як політична корупція і далі, як метастази, вражатиме організм парламенту, а значить, всього суспільства", - додав Соболєв.

Як повідомлялося, Рада сьогодні відхилила низку законопроектів, пов'язаних із виборами в парламент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram