ГоловнаПолітика

Вертольоти з ПС України містично зникали, - військовий експерт

Станом на 2013 рік у складі Сухопутних військ значилися 72 вертольоти

Вертольоти з ПС України містично зникали, - військовий експерт
Фото: EPA/UPG

Якщо говорити про необхідність терміново повернути українські вертольоти з місій ООН, розірвавши контракти з Об'єднаними Націями, варто спочатку відповісти на питання, скільки взагалі вертольотів  сьогодні в українській армії і куди поділися вертольоти з бойового складу ЗС України протягом 2005-2013 рр.

Про це заявив експерт Центру військово-політичних досліджень Віктор Логвинець, коментуючи заяву народного депутата Анатолія Гриценка про те, що в Конго та Ліберії виконують бойові завдання 10 транспортних і 7 бойових вертольотів українських Збройних сил, які необхідно терміново повернути в Україну для застосування в АТО, повідомляють "Українські новини".

"Навіть якщо не брати до уваги вертольоти, які значаться на зберіганні, оскільки незрозумілий їхній технічний стан, то все одно: на 2013 рік у бойовому складі наших Сухопутних військ значилося 72 вертольоти (плюс 8 у складі ВМС, які можна не враховувати, оскільки тут йдеться про протичовнові машини). Де ці 72 вертольоти? Невже їх не вистачає для задоволення потреб сил АТО?" - запитує експерт.

За його словами, за офіційними даними Міноборони, ще 2005 року українська армія мала 182 вертольоти, з них у бойовому складі - 120 (плюс ті самі 8 протичовнових у складі ВМС).

"Потім ці машини почали містично зникати. Уже 2006 року їх залишилося 104, а 2007 року - 74. До речі, якраз під час урядування Анатолія Гриценка, який зараз порушує це питання. Варто з'ясувати, куди ж поділися ці вертольоти", - вважає експерт.

За його словами, сьогодні, коли Україна зіткнулася з необхідністю бойового застосування своєї армії, в МО виринає безліч дивних процесів і явищ, що відбувалися в попередні роки. "Не розібравшись у їх таємницях і не оцінивши їх, ми залишаємо можливість повторювати і в майбутньому ці трагічні помилки", - упевнений він.

Як повідомляли, військові вертольоти, орендовані компанією "Українські вертольоти" в держави, досі не повернуто армії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram