ГоловнаПолітика

Гуманітарна допомога виключає збройний ескорт, - Червоний Хрест

Усі сторони, які беруть участь в операції, повинні гарантувати безпеку персоналу організації

Гуманітарна допомога виключає збройний ескорт, - Червоний Хрест
Фото: redcross.com.ua

Міжнародний Комітет Червоного Хреста підтверджує готовність сприяти доставці гуманітарної допомоги в Україну, але така допомога можлива лише при дотриманні базових принципів діяльності цієї організації - нейтральності і незалежності, і виключає будь-який озброєний ескорт.

Про це йдеться в заяві Червоного Хреста, пише "Укрінформ".

"У відповідь на недавні ініціативи з боку влади Російської Федерації про передачу гуманітарної допомоги в МКЧХ з метою допомогти людям і районам, ураженим конфліктом у східній Україні, МКЧХ готовий сприяти такій операції із залученням і підтримкою всіх зацікавлених сторін. Сьогодні МКЧХ зустрівся з представниками влади України та Росії і передав документ, що визначає спосіб, яким може бути здійснено таку операцію", - наголошується в документі.

Підкреслюється, що такі передумови повинні містити узгодження всіх сторін, що МКЧХ зможе доставити допомогу з повагою до фундаментальних принципів нейтральності, неупередженості та незалежності.

Документ містить положення про те, що серед інших передумов Червоний Хрест без жодного зволікання повинен отримати від влади РФ усі необхідні деталі про допомогу, зокрема кількість і тип предметів, які будуть передаватися, а також потреби у транспортному обслуговуванні і складуванні.

Усі сторони, які беруть участь в операції, повинні також гарантувати безпеку персоналу Червоного Хреста і його транспортним засобам протягом всієї операції з урахуванням того, що організація не сприймає озброєний ескорт.

Нагадаємо, 11 серпня Президент України Петро Порошенко запропонував організувати гуманітарну місію під егідою Червоного Хреста. Цю ідею вже підтримав президент США Барак Обама.

Раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія теж вирішила направити в Україну "гуманітарний конвой".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram