ГоловнаПолітика

РФ повернула Україні останніх українських військових (оновлено)

5 офіцерів спочатку заарештували, а потім відпустили

РФ повернула Україні останніх українських військових (оновлено)
Фото: Стоп-кадр с видео lifenews.ru

Росія в ніч на неділю передала Україні п'ятьох українських офіцерів з 72-ї бригади.

Про це повідомляє "5 канал" з посиланням на Держприкордонслужбу.

Військових передали на пункті пропуску Мілове Луганської області - він межує з ростовським КПП "Чортковое".

На сайті російського телеканалу "Лайфньюз" оприлюднено відео, як офіцерів вивозили із СІЗО, де їх утримували.

Пізніше на брифінгу речник інформцентру РНБО Андрій Лисенко повідомив, що Росія передала п'ятьох військовослужбовців 72-ї бригади українським прикордонникам вночі о 1:40 у прикордонному пункті пропуску "Мілове" Луганської області.

"Кожного з військовослужбовців 72-ї бригади, хто залишився вірним присязі і виконав свій обов'язок, буде представлено до державної нагороди або відзнаки Міністерства оборони. Найближчим часом бригаду буде доукомплектовано, забезпечено озброєнням і технікою, посилено бойовими офіцерами. Після проходження необхідної медичної та психологічної реабілітації солдатів та офіцерів бригади на ротаційній основі направлять у відпустки", - зазначив він.

Нагадаємо, в ніч на 4 серпня російсько-український кордон перейшли 438 українських військовослужбовців та прикордонників, у яких закінчилися боєприпаси під час зіткнення з бойовиками. Пізніше всі військові, крім 5 офіцерів, повернулися в Україну.

П'ятьох офіцерів - командира першого батальйону 72 механізованої бригади Збройних сил України Івана Войтенка, а також його підлеглих: заступника командира Віталія Дубиняка, командира танкового батальйону Олександра Полякова, начальника штабу Олександра Охріменка і командира першої роти Дмитра Устилка, - слідчий комітет РФ звинуватив у "злочинах проти мирного населення". Їх було заарештовано, проте 9 серпня СК РФ повідомив, що офіцери "не скоювали злочинів проти населення Донецької та Луганської областей України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram