ГоловнаПолітика

Викрадені діти-інваліди перебувають у лікарні в Ростовській області, - омбудсмен

Діти хворі на церебральний параліч

 Викрадені діти-інваліди перебувають у лікарні в Ростовській області, - омбудсмен
Фото: obozrevatel.com

Викрадені в п’ятницю з Будинку дитини в Луганську семеро українських дітей-інвалідів перебувають у центральній міській лікарні м. Донецька Ростовської області. Про це заявила уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська в ефірі телеканалу "112.Україна", передає "Інтерфакс-Україна".

"Їх було госпіталізовано у досить важкому стані. Їх доставили без будь-якої медичної допомоги на територію РФ, ...без будь-яких документів, які дозволяли б перетнути українсько-російський кордон", - розповіла вона.

Вона зазначила, що важкий стан дітей спричинено тим, що їх перевозили без належних умов, у спеку протягом декількох годин.

За словами омбудсмена, зараз у лікарні перебувають представник президента РФ у Ростовській області з питань дітей, представник МЗС РФ, два представники Генерального консульства України в Ростовській області.

Утім, зазначила Лутковська, представники самопроголошених республік "ЛНР" і "ДНР", які виставили свій пост на території лікарні, перешкоджають намірам української сторони повернути дітей на Батьківщину.

"Бойовики на території лікарні облаштували пост для того, щоб не випустити цих дітей в Україну", - підкреслила Лутковська.

Український омбудсмен повідомила, що дітей готовий прийняти Харківський Будинок дитини.

Як повідомлялося, члени незаконних збройних формувань у п'ятницю викрали з Будинку дитини в Луганську 7 українських дітей-інвалідів, віком від 2 років, і незаконно переправили їх на територію РФ.

"Члени НЗФ незаконно перемістили через пункт пропуску "Ізварине-Донецьк" у РФ 7 українських дітей, віком від 2 років (діти хворі на церебральний параліч), викрадених з Будинку дитини в Луганську. В одного з малюків погіршився стан здоров'я", - йдеться в повідомленні департаменту інформаційної політики МЗС України.

У МЗС підкреслили, що "незаконне переміщення дітей через державний кордон кваліфікується як міжнародне викрадення дітей".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram