ГоловнаПолітика

СБУ заявляє про спроби російських спецслужб спричинити паніку в жителів Харківської області

Жителів регіону закликають не піддаватися на провокації

СБУ заявляє про спроби російських спецслужб спричинити паніку в жителів Харківської області
Фото: depo.ua

Спроби дестабілізувати ситуацію в Харківській області і спричинити паніку за допомогою неправдивих чуток координуються спецслужбами Російської Федерації. Про це заявив начальник УСБУ в Харківській області Олександр Пивовар, передає "Інтерфакс-Україна".

"У розпорядженні СБУ є достовірна інформація, що ці акції координуються російськими спецслужбами і мають на меті посіяти панічні настрої серед жителів регіону, залякати людей, спровокувати конфлікти на території Харківської області. Такі дії містять ознаки злочину, передбаченого ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України", - йдеться у зверненні Пивовара.

Пивовар зазначає, що УСБУ все частіше фіксує спроби окремих груп і осіб дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в регіоні.

"Серед населення розповсюджуються неправдиві чутки про нібито насильницьку мобілізацію чоловічого населення, нібито заплановану евакуацію з міста жінок і дітей, про нібито запланований початок військових дій на території області. Це - брехня і дезінформація! Терористи скоюють демонстративні акції із застосуванням вогнепальної зброї. Переконаний, що сепаратистські настрої і терористичні методи досягнення політичних цілей харків'янам чужі", - йдеться у зверненні О. Пивовара.

Він підкреслює, що СБУ припиняє і рішуче припинятиме можливі протиправні дії, використовуючи всі передбачені законом повноваження і засоби.

"На сьогоднішній день з ініціативи обласних управлінь СБУ та МВС посилено охорону і цілодобове патрулювання всіх важливих об'єктів Харківської області. Головним принципом діяльності СБУ у сфері боротьби з тероризмом є і буде запобігання злочинам і невідворотність покарання за порушення закону", - підкреслив О. Пивовар.

Він нагадав, що за останні місяці УСБУ в Харківській області припинило спроби поширення в регіоні друкованої продукції сепаратистського змісту, вилучило з незаконного обігу велику кількість стрілецької зброї, вибухових речовин і боєприпасів, виявило та затримало іноземних найманців і диверсантів, інших осіб, у діях яких є ознаки державної зради і посягання на територіальну цілісність України, а також перехопило великі суми грошей, що призначалися для фінансування тероризму.

Крім того, за його словами, було виявлено та затримано держслужбовців та військовослужбовців, які вимагали неправомірної вигоди і здійснювали інші злочини корупційного характеру.

"Усі правоохоронні органи області працюють у тісному контакті між собою, спираючись на підтримку і розуміння харків'ян. Завдяки цілодобовим телефонним дзвінкам, зверненням громадян вдалося запобігти ряду протиправних посягань у сфері національної безпеки", - зазначив начальник УСБУ.

Він закликав жителів Харкова та області не піддаватися на провокації, довіряти тільки інформації з перевірених джерел і уникати поширення неправдивих чуток.

"У разі виявлення фактів перебування в регіоні підозрілих осіб, спроби здійснити сепаратистську, терористичну, диверсійну або розвідувально-підривну діяльність, а також корупційних дій чиновників, просимо звертатися в СБУ за цілодобовим телефоном "гарячої лінії": (057) 700-34-50 , 0-800-501-482", - зазначив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram