ГоловнаПолітика

Сім'я нардепа вкрала у держави 100 млн гривень

Василя Шпака заарештували, місцезнаходження його сина з'ясовується

Сім'я нардепа вкрала у держави 100 млн гривень
Василий Шпак

Суд заарештував колишнього нардепа від Блоку Литвина Василя Шпака, а місцезнаходження його сина, колишнього голови правління Національної акціонерної компанії "Украгролізинг" Миколи Шпака, з'ясовується.

Про це йдеться в повідомленнях прес-служб прокуратури Києва та Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України.

Як повідомляє прес-служба прокуратури, під час перевірки встановлено, що в 2011-2012 роках між фермерським господарством та НАК "Украгролізинг", який очолював Микола Шпак, укладено договір про закупівлю техніки і обладнання на суму 110 млн грн, з яких лише 9 млн грн витрачено за цільовим призначенням. Як з'ясувалося, фермерське господарство належало дружині Василя Шпака, а кошти від незаконної оборудки перераховано на рахунки підконтрольних родині фіктивних підприємств.

За інформацією прокуратури, батькові й синові повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Екс-нардепу обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 10 млн грн. Місцезнаходження сина Шпака з'ясовується.

Крім цього, стосовно дружини екс-нардепа зараз проводяться слідчі дії, у яких вивчається її роль і ступінь участі в справі.

Водночас, як повідомляє прес-служба ГУБОЗ МВС України, під час перевірки встановлено, що посадові особи сільськогосподарської компанії Шпаків здійснили безтоварні операції на суму понад 132 млн грн. Надалі обладнання, що не існувало, нібито передали підконтрольному підприємству у фінансовий лізинг. Під час перевірки останнього правоохоронці виявили, що сільськогосподарське обладнання загальною вартістю понад 68 млн грн відсутнє.

Крім того, внаслідок ревізії Держфінінспекцією "Украгролізингу" встановлено фінансові порушення на суму у 356 млн грн, за якими державна установа зазнала збитків на 197 млн грн.

У міліції зазначили, що правоохоронці провели низку обшуків за місцем розташування офісних приміщень та проживання фігурантів, у яких у приватному будинку екс-нардепа правоохоронці вилучили золоті прикраси, наручний годинник з дорогоцінних металів відомих світових брендів, 1,5 кг срібла і 1 кг золота в злитках.

Василь Шпак у 2007-2012 роках був депутатом ВР від фракції Блоку Литвина та Народної партії.

Миколу Шпака звільнили з посади голови правління "Украгролізингу" у вересні 2013 року.

Фото: http://mvs.gov.ua/

Фото: http://mvs.gov.ua/

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram